Ljubav i veze
0

Menopauza smanjuje želju za seksom

Sarajevo-x.com
Stupanjem u menopauzu, seksualni život žena i njihovih partnera može da izgubi na kvalitetu i kvanititetu. Ove podatke potvrdila je studija u kojoj je oko 50% ispitanih žena izjavilo da su, ulaskom u klimakterij, izgubile želju za seksom.

Studija je rađena u organizaciji udruženja "Red Hot Mamas“. Skoro 46% svih ispitanica kazalo je da, otkako su u menopauzi, samo jednom mjesečno imaju seksualni odnos, a vjeruju da ta činjenica škodi njihovoj ljubavnoj vezi.

"Žene tokom menopauze imaju smanjenu seksualnu aktivnost, a to znatno utječe na njihov ljubavni odnos. Tokom našeg istraživanja postalo je jasno da žene u menopauzi više vole ići u kupovinu nego imati seks“, izjavila je u telefonskom intervjuu za Reuters, Karen Giblin, osnivačica udruženja "Red Hot Mamas“.

Studija je obuhvatila 1.000 žena starijih od 35 godina. Giblin je dodala da bi i muškarci trebali biti podjednako, kao i žene, uključeni u programe edukacije o menopauzi kako bi shvatili promjene raspoloženja kod svojih partnerica i gubitak želje za seksom.