Zaštita za žene
32

Kondom koji nestaje nakon seksa štiti od bolesti i neželjene trudnoće

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Washingtonu uz pomoć tehnike elektrospininga razvijaju novu generaciju kondoma za žene, koji će biti napravljeni od specijalno prilagođenih nanovlakana.

Elektrospining koristi električno polje kako bi poslao mlaz naelektrisane tekućine kroz zrak i tako kreirao tanke niti na skali nanometara. Vlaknima se može manipulisati kako bi se kontrolisala otopivost materijala, jačina i oblik.

Naučnici uz pomoć ove tehnike planiraju praviti veoma tanke kondome za žene napravljene od vlakana i lijekova. Lijekovi koji će se koristiti tokom proizvodnje ovih kondoma će sprečavati infekcije HIV-om, pružat će zaštitu od mnogih spolno prenosivih bolesti i zaustavljat će kretanje spermatozoida.

Kondomi će biti dizajnirani tako da će se u potpunosti razgrađivati i nestajati nakon seksa u roku od nekoliko minuta. Žene će ih moći stavljati diskretno prije seksa, a štitit će ih od neželjene trudnoće, HIV-a i spolno prenosivih bolesti.

"Višenamjenske preventivne tehnologije, koje istovremeno štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti su globalni zdravstveni prioritet. Kombinovanje hemijskih i fizičkih barijera stvara ogroman potencijal za dizajniranje efektivnih višenamjenskih preventivnih tehnologija. Međutim, integracija oba funkcionalna dijela u jedan uređaj je veliki izazov. Mi smo pokazali da je moguće kreirati materijal koji će predstavljati i hemijsku i fizičku barijeru", rečeno je u izjavi naučnika.

Naučnici su nedavno dobili finansijsku pomoć u iznosu od milion dolara, od Billa i Melinde Gates, kako bi usavršili ovu tehnologiju.