Ljubav i veze
19

Četiri jednostavna načina da prepoznate osobu koja laže

Klix.ba
Više od 60 posto ljudi ne može izdržati duže od 10 minuta a da ne izgovori neku laž, navodi se u studiji koju je uradio Noah Zandan, autor knjige "Govor lažljivaca".

Zandan tvrdi kako je lažljivce vrlo lako prepoznati i da nam za to nije potreban nikakav poligrafski test.

"Dnevno kažemo između 10 i 200 laži. Lažemo kako bismo se prikazali u boljem svjetlu povezujući fantazije osobe koja želimo biti s onom koja jesmo. Priče bazirane na imaginarnom iskustvu su kvalitativno drugačije od onih koje su bazirane na stvarnom iskustvu. To sugeriše da kreiranje lažne priče o ličnoj temi zahtjeva rad koji rezultira određenim obrascem govora. Tehnologija poznata kao analiza lingvističkog teksta pomogla je u identifikovanju takvih obrazaca", rekao je Noah.

Lažljivca možete prepoznati na četiri načina:

1. Lažljivci rijetko stavljaju sebe u prvi plan Kada nešto pričaju trude se distancirati i govore o sebi kao o trećoj osobi. Naprimjer, prije će reći da "niko nije vozio automobil" nego "ja nisam vozio automobil".

2. Lažljivci su negativni Lažljivci osjećaju krivnju zbog laganja tako da je njihov govor negativniji. Npr. "Nisam varao na glupom testu", "Saobraćaj je odvratan" i sl.

3. Lažljivci opisuju događaje koristeći jednostavne riječi Kada izmišljaju priču lažljivci se trude da je pojednostave. Pripazite na previše jednostavna objašnjenja.

4. Lažljivci koriste duge rečenice Iako im je priča jednostavna, rečenice su duge i sadrže potpuno nebitne detalje.