lifestyle
658

Udruženje trudnica i mama slavi prvi rođendan: Sve je lakše kad znate da niste same

Piše: El. B.
Aida Džaferović i Belma Šoljanin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Udruženje trudnica i mama" već godinu dana, u vidu podrške i savjeta, pomaže trudnicama i budućim majkama da dobiju odgovore na pitanja o trudnoći, zdravlju bebe i sličnim temama. Iako Facebook grupa djeluje duže od godinu dana, Udruženje je registrirano na današnji dan, a njihova podrška ženama je od velikog značaja.

Grupu, koja je nepunu godinu nakon osnivanja postala udruženje, osnovale su Belma Šoljanin i Aida Džaferović, dvije mlade psihologije, koje su se upoznale u prijemnoj ambulanti GAK-a. Primljene su u isto vrijeme, porodile se na isti dan i dijelile sobu na odjelu intenzivne njege. Tako je počelo njihovo prijateljstvo iz kojeg se rodila ideja da pokrenu grupu koja će biti mjesto na kojem će žene moći razmijeniti iskustva i dobiti podršku, razumijevanje, odgovore na mnoga pitanja u vezi sa trudnćom i majčinstvom.

"Željele smo biti prva podrška i psihološka pomoć", kaže Belma.

Zahvaljujući njima trudnice i majke na jednom mjestu, uz ljudsku toplinu, oslonac i pouzdane informacije, mogu dobiti stručnu i praktičnu podršku.

Broj članica rastao je rekordnom brzinom, a grupa danas broji preko 21.000 članica. Pitanja koja svakodnevno stižu do njih su brojna i uglavnom sve ide preko inboxa. Iako se grupi stalno pridružuju nove članice pitanja se uglavnom ponavljaju, jer, kaže Belma, svaku trudnicu i majku muče iste ili slične nedoumice i problemi.

Belma ističe da je, pored odgovora na mnoga pitanja u vezi sa trudnoćom i majčinstvom, ženama najpotrebniji osjećaj da nisu usamljene u svom problemu.

Maja Migić-Barić aktivna je članica grupe. Ovom timu majki pridružila se dok je bila trudna s drugim sinom i s obzirom na to da joj taj period psihički nije bio lak u grupi je pronašla baš ono što joj je trebalo - podršku, utočište i savjetovalište.

"To je bila komplicirana trudnoća u kojoj sam bila primorana mirovati u svom domu. Izuzetno psihički težak period za jednu majku koja se morala brinuti i o starijem četveroipogodišnjem sinu. Uz strogo mirovanje to baš i nije bilo lako. Razmjenjujući iskustva s majkama i trudnicama iz grupe pronašla sam mnoštvo korisnih savjeta. Tada znate da niste same u takvim problemima. Znate da ima još majki koje dijele vašu brigu, pa i mnogo veće brige gdje se vaše, nasuprot njihovih, čine tako bezazlenim. Izuzetno cijenim pomoć Belme i Aide. Bitno mi je bilo kada neke od poruka anonimno objave jer su ipak preintimne, a neophodna nam je informacija ili savjet. Lijepo je znati da su tu žene uvijek tu za tebe i nije im teško tipkati ni u pola noći da bi pomogle nekome svojim savjetom ili ako ništa drugo utješile zabrinute majke i trudnice", ispričala je Migić-Barić za Klix.ba.

Belma i Aida su članicama na usluzi 24/7, a iako je riječ o cjelodnevnom poslu ove mlade mame uvijek nađu vremena.

"Važno je da znamo da podrška stiže u pravo vrijeme i da svaka žena zna da nije sama. Mi smo nešto kao mreža podrške", rekla je Belma.

Večeras su pokrenule novi projekt "Online savjetovalište" gdje će stručni ljudi (pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre, advokati, socijalni radnici...) dijeliti savjete iz svoje struke.

Njihovo Udruženje od septembra ima i svoje prostorije, smještene na sarajevskom Trgu solidarnosti 19. Upravo tu će se vršiti konsultacije i edukacije iz psihologije, pedijatrije, ginekologije, dojenaštva, patronaže, a vrata su otvorena za sve majke i trudnice.

Udruženje funkcionira na bazi simboličnih članarina i zahvaljujući brojim prijateljima i donatorima. Za sada nemaju podršku vlasti, ali se nadaju da će u narednom periodu uspjeti ostvariti saradnju.

Iako nisu formalno zaposlene Belma i Aida rade kao da jesu i na ovo gledaju kao na "pravi posao".

Njihova vizija je da postanu centralno mjesto okupljanja žena, trudnica/porodilja/majki na području BiH s ciljem mentalnog osnaženja žene majke.

Važno je naglasiti da je ovo samo početak, jer ove ambiciozne i inspirativne majke imaju namjeru ići dalje.