lifestyle
8

U Bostonu uskoro "Uber" samo za žene

Klix.ba
Zbog zabrinjavajućeg broja slučajeva seksualnih napada na žene u vozilima taksi usluge Uber, u Bostonu će uskoro biti pokrenuta usluga prevoza pod nazivom "Chariot for Women", koja je namijenjena isključivo ženama.

U pokušaju da se unaprijedi sigurnost žena, nova usluga "Chariot for Women" će biti dostupna samo ženama i djeci mlađoj od 13 godina. Odraslim muškarcima vožnja neće biti dozvoljena.

"Imao sam hiljade putnika i čuo priče o nesigurnim putovanjima te vozačima Ubera koji su tukli žene", izjavio je bivši vozač Ubera i osnivač nove taksi kompanije "Chariot for Women" Michael Pelletz.

On je odlučio zapošljavati samo vozačice koje prije dobijanja posla moraju ostaviti otiske prstiju te proći detaljne provjere. Vozačice će svakodnevno morati odgovarati sigurnosno pitanje kako bi potvrdile svoj identitet.

"Chariot for Women garantuje sigurnu i zabavnu vožnju. Automobile voze žene, a njihove mušterije su također žene. Vozačice se provjeravaju prije nego prime putnike", navodi se u saopćenju nove kompanije.

Više od 1.000 žena se prijavilo za posao, a kompanija s radom počinje 19. aprila.