Promo
126

Trinaesti Sarajevo Sberbank polumaraton domaćin 2.000 učesnika iz više od 40 zemalja

Foto: Vanja Ćerimagić
Foto: Vanja Ćerimagić
U 13. godini održavanja, Sarajevo Sberbank polumaraton oborit će dosadašnje rekorde po broju zemalja, po odzivu BiH građana i po broju posjeta turista glavnom gradu BiH.

U nedjelju, 15. septembra sa početkom u 9 sati ispred SCC centra, u sklopu najmasovnijeg festivala trčanja u BiH, Olimpija Run Festa, održat će se 13. po redu Sarajevo Sberbank polumaraton, G-Drive štafetni polumaraton te Novo Nordisk Fun Run trka/šetnja za građane.

Na utrci će nastupiti rekordan broj učesnika iz čak 41 zemlje od čega čak 57 posto BiH građana i građanki te 32 posto učesnica ženskog spola. U prvoj godini održavanja Sarajevskog polumaratona udio žena, učesnica trke iznosio je samo 5 posto, što govori o uspjehu dugogodišnjeg rada Udruženja Marathon na osnaživanju uloge žena u sportu i BiH društvu.

"Veoma smo sretni i ponosni na višestruki rekord koji će biti ostvaren ovogodišnjim izdanjem Sarajevo Sberbank polumaratona i pratećih utrka. Događaj će ugostiti 2.000 trkača, od čega čak 1.200 polumaratonaca. BiH će posjetiti trkači iz 41 zemlje, a bit će ostvareno oko 1.600 noćenja u Sarajevu, što govori o ekonomskom i turističkom efektu polumaratona. Također, gotovo 60 posto učesnika će biti iz Bosne i Hercegovine, što je ujedno i porast od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu te ukazuje na kvalitetan višedecenijski rad Udruženja Marathon Sarajevo na omasovljavanju ovog sporta u BiH", rekao je direktor Udruženja Marathon, Erol Mujanović.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg Sarajevo Sberank polumaratona ima 16 godina, dok najstariji učesnik ima 63 godine.

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Sberbank polumaratona obilježit će i 25. godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu te su tom prilikom elementi oficijelnog vizuala polumaratona izrađeni u znaku Olimpijade. Ponosni trkači će ovaj znak nositi na posebnim dri-skin majicama koje će dobiti kao poklon te na finišerskim medaljama koje će im biti dodijeljene prilikom prolaska kroz cilj.

Foto: NGO Marathon Sarajevo
Foto: NGO Marathon Sarajevo

Kao i prethodne godine, finišeri Sarajevo Sberbank polumaratona i G-Drive štafetnog polumaratona bit će nagrađeni i posebnim sarajevskim gastronomskim specijalitetom, Mrkva super peticom, porcijom najboljih sarajevskih ćevapa, kako bi okusili jedno od omiljenih sarajevskih jela i na taj način dodatno uživali u duhu Sarajeva.

Osim toga, učesnike Sarajevo Sberbank polumaratona i G-Drive štafetnog polumaratona očekuju specijalno dizajnirane medalje, dri-skin majice, dizajnirane platnene vrećice, startni broj sa čipom, lounge party u zoni podizanja startnih paketa, ulaznica za Heineken 0.0 after-party, mnogobrojni pokloni sponzora, energetski bar, okrepa te odličan muzički i zabavni sadržaj duž cijele trase trke.

Kao i svake godine, važna komponenta Olimpija Run Festa bit će i društveno odgovorni doprinos zajednici. Iz Udruženja Marathon ponosno ističu kako su ove godine društveno odgovorne inicijative prodaje/kupovine kilometara motivisale stotine trkača na učešće te pozivaju sve trkače, ali i građane da prodajom i kupovinom kilometara podrže dvije kampanje.

"Trčimo zajedno za dječiji osmijeh" je kampanja koja će u sklopu projekta "Stariji brat, starija sestra" drugu godinu za redom pomoći finansiranju aktivnosti mladih koji su trenutno u velikom stanju potrebe i uglavnom bez roditeljskog staranja. Osim toga, tu je i nova ovogodišnja kampanja, "Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen!" koja pruža priliku svima da podrže inkluziju djece i omladine s Down sindromom. Više informacija o učešću možete dobiti klikom na obje kampanje.

Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić

Osim toga, i ove godine Udruženje Marathon Sarajevo promovisat će važnost ekološke osvještenosti i reciklaže ambalažnog otpada među učesnicima manifestacije, podstičući učesnike da otpad od osvježavajućih pića odlože u Ekopakove eko-otoke na okrepnim stanicama. Sav prikupljeni ambalažni otpad će se po završetku događaja transportovati na proces dalje obrade i pripreme za reciklažu.

Svi trkači koji su se već registrovali i uplatili kotizaciju za polumaraton i štafetni polumaraton, svoje startne pakete moći će preuzeti na registracijskom mjestu u prostorijama sarajevskog Bosanskog kulturnog centra, i to u petak, 13. septembra i u subotu, 14. septembra, od 12 do 20 sati. Prijave za za kratku i zabavnu trku za građane "Novo Nordisk Fun Run" su otvorene do popunjenja limita utrke i dostupne putem oficijelne web stranice Udruženja Marathon ili na registracijskom mjestu u BKC-u. Svi zainteresirani trkači uplatu kotizacije mogu izvršiti na registracijskom mjestu utrke, do popunjenja limita trke.

Organizaciju 13. Sarajevo Sberbank polumaratona i ostalih utrka u okviru Olimpija Run Festa podržali su: Sberbank, Olimpija, Novo Nordisk, Gazprom, Heineken 0.0, Bingo, Supradyn, Mrkva, Grad Sarajevo, Hyundai, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Intersport, Muscle Freak, Hemofarm, SCC, Sebamed, Duracell, Pringles, Doncafe, Juicy Ice Tea, Biona, Deep Relief, Bioelectra, DoppelHerz, Courtyard by Marriott, Grafo Balkan, Vlanda Kantona Sarajevo, Fondacija Mozaik, Franz Ferninand Hostel, Garmin, Bosanski kulturni centar, Ekopak, KJKP Rad, Cafe Johnny te medijski pokrovitelji portal Klix.ba, radio Antena i radio Mix.