Najviši vrh Evrope
544

Tomislav Cvitanušić: Uprkos oluji, vjetru i minusu zastava BiH se zavijorila na Elbrusu

Piše: M. N.
(Foto: EST)
Ni snježna oluja koja ih je vratila stotine metara nazad ka dnu, minusi i vjetar nisu spriječili Tomislava Cvitanušića, Kenana Berberovića i Hasana Karabega da se popnu na najviši vrh Evrope - Elbrus.

Elbrus, ali i ostalih šest najviših vrhova svijeta, do sada je osvojio samo jedan Bosanac Naim Logić koji živi i radi u SAD-u. Cvitanušić, Berbervoić i Karabeg uspjeli su to s timom od još 14 ljudi - planinara i alpinista iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Vođa ekspedicije je bio Petar Pećanac iz Drvara koji je prvi Bosanac i Hercegovac koji je osvojio krov svijeta Mount Everest.

"Uspon na Elbrus je obilježilo čekanje na povoljne vremenske uvjete u baznom kampu Priut 11. Nakon što se cijeli tim u petak morao vratiti sa visine 5.300 metara radi snježne oluje i niskih temperatura, novi pokušaj uslijedio je u ponedjeljak u 01:00 sat, te je cijeli tim izašao na zapadni vrh Elbrusa u 06:50 sati po lokalnom vremenu. Sam uspon su obilježile niske temperature i jak zapadni vjetar, te usporeno kretanje radi znatno smanjene količine kisika na visini iznad 5.000 metara. Ali to nije bila prepreka da se zastava BiH, zajedno sa zastavama Srbije, Hrvatske i Slovenije, ponosno zavijori na krovu Evrope", rekao Cvitanušić za Klix.ba.

Ekipa se nakon uspona spustila u podnožje planine Azau gdje odmaraju i proslavljaju svoj uspjeh. Vođa ekspedicije kazao je kako do sada nije imao bolju ekipu planinara, te da su već spremni za mnogo veće izazove.

Međunarodna ekspedicija Elbrus 2017 realizirana je u organizaciji Extreme Summit Teama iz Beograda koji su sve vrijeme pratili kretanje planinara.