Uspješni bh. alpinista
166

Dokumentarac o Tomislavu Cvitanušiću dostupan online: Pogledajte "Svako ima svoj Everest"

L. R.
Tomislav Cvitanušić
Tomislav Cvitanušić
Dokumentarni film o bh. alpinisti Tomislavu Cvitanušiću pod nazivom "Svako ima svoj Everest" moguće je pogledati i online.

Nakon što je imao svjetsku premijeru u septembru u okviru šestog AJB DOC Film Festivala, gdje je privukao veliko interesovanje te dva puta napunio sarajevski BKC, a tokom vikenda je prikazan i na programu Al Jazeere Balkans, dokumentarni film "Svako ima svoj Everest" dostupan je i na Youtubeu.

Dokumentarac na kojem su radili Tomislav Cvitanušić i Midhat Mujkić, priča je o usponu bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest i njegovom ostvarenju sna.

"San svakog alpiniste je popeti se na najvišu planinu na Zemlji - krov svijeta Mount Everest. Da bismo to uradili, moramo biti "dobri učenici". Ako ste iz Sarajeva, logično je da se prvo popnete na vrh Trebevića. Nakon uspona na najviše vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike logičan je bio pokušaj osvajanja krova svijeta", navodi se u sinopsisu filma.

U filmu govore Tomini učitelji koje on naziva pravim mudracima: Hamo Šišić, Dragan Jaćimović, Muhamed Gafić i Edin Durmo.

"Poenta filma je da Everest nije samo planina - nekome je rođenje djeteta, diploma na fakultetu, popeti sa na Trebević, ozdraviti. Everest je težnja nečem uzvišenom, posvećivanje humanitarnom radu. Film je prepun poruka koje su se izgubile u svakodnevnom životu 21. stoljeća, a na planini sve ide sporo", rekao je Cvitanušić ranije za Klix.ba.

Podsjećamo, bh. alpinista Tomislav Cvitanušić popeo se na Mount Everest 17. maja 2023. godine, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu u filmu govore njegovi prijatelji i kolege, koji dijele strast za alpinizmom i visokim planinama.