lifestyle
0

Svaki peti Japanac ima više od 65 godina

FENA
Svaki peti Japanac stariji je od 65 godina i ta će se tendencija nastaviti, pa će 2015. svaki četvrti stanovnik Zemlje izlazećeg sunca biti 70-godišnjak, navodi se u izvještaju koji je u petak objavila vlada u Tokiju.

Starenje japanskog stanovništva podstiče strahovanja vezana za ekonomsku budućnost te prosperitetne zemlje i kapacitete penzijskih fondova u narednim decenijama, javila je agencija Reuters.

Japanska vlada ocjenjuje da će 2050. godine svaki treći Japanac imati više od 65 godina i da će se priraštaj i dalje smanjivati, navodi se u izvještaju.

Japanci su među najdugovječnijima na planeti, dok priraštaj drastično opada, s obzirom na to da se žene sve teže odlučuju za brak i dejcu ukoliko imaju svoju karijeru.

Prema podacima japanskog ministarstva zdravlja, prošle godine je priraštaj bio rekordno nizak i iznosio je jedva nešto malo više od jednog djeteta.

Tokom perioda velikoga ekonomskog rasta broj Japanaca starijih od 65 godina porastao je sa sedam na 14 posto za svega 24 godine, u periodu od 1970. do 1994. godine.