Ponosan na domovinu
417

Sead Sulejmanović fotografijama promoviše ljepote Bosne i Hercegovine

Piše: R. D.
Sead Sulejmanović
Sead Sulejmanović
Ne moraš se roditi u Bosni i Hercegovini da bi je volio i bio opčinjen njenim ljepotama, životni je moto Seada Sulejmanovića, fotografa i informatičara koji na društvenim mrežama vrlo uspješno promoviše ljepote Bosne i Hercegovine.

Sead je rođen u Njemačkoj, u gradu Wetzlaru. Otac iz Srebrenice i majka iz Mostara na svog su sina prenijeli ljubav prema domovini i na značajan način odredili njegov profesionalni razvoj.

"Rođen sam i živim u Njemačkoj, ali moja domovina je Bosna i Hercegovina. Svaku priliku koristim da dođem i na svoj način promovišem našu lijepu domovinu. Presretan sam da sam uspješan u tome, o čemu najbolje govore pohvale koje primam, kao i neke nagrade", kaže nam Sulejmanović, čija stranica na Facebooku ima više od 84 hiljade pratitelja.

Seadova fotografija "Slap Žepe" osvojila je peto mjesto na jednom međunarodnom takmičenju, a pregledana je pet stotina hiljada puta.

"U narednom periodu ću raditi na drugim idejama, važan projekt koji je u planu je dokumentarni film o ljepotama Bosne i Hercegovine. Ljubav prema domovini potječe od mojih roditelja koji su stalno spominjali njene ljepote. Ja sam promociju na ovaj način započeo prije tri i po godine kad sam u jednoj od posjeta shvatio da je ljepote koje naša zemlja ima potrebno promovisati. Te prirodne i sve druge ljepote i vrijednosti, arhitekturu i ljude koji sve to nose u sebi treba iskoristiti, predstaviti svijetu u najljepšem mogućem svjetlu. To je moja misija", priča Sead

Osim promocije preko društvenih mreža, Sulejmanović organizira izložbe koje su vrlo posjećene.

"Na izložbama izlažem svoje najbolje fotografije, komentari su zaista sjajni. Imao sam izložbe širom Njemačke, jednu i u Sarajevu povodom Dana Starog Grada. Organizirao sam i brojne tribine po obrazovnim institucijama na kojima govorim o ljepotama naše domovine. Osim dokumentarnog filma o ljepotama Bosne i Hercegovine mislim napraviti aplikaciju za mobilne telefone i ovu ideju razvijati u pravcu raznih turističkih vodiča koji bi se plasirali po cijelom svijetu. Trebat će mnogo vremena, ali ja vremena imam, a posebno ljubavi prema Bosni i Hercegovini", kaže on.

Reakcije su obično izuzetno pozitivne, ljudi i ne vjeruju da Bosna i Hercegovina ima sve to.

"Nijemci, ali i svi drugi s kojima sam razgovarao su iznenađeni njenim ljepotama. Tako mala zemlja, a toliko mnogo ima, mnoge te ljepote su skrivene od očiju prosječnog posmatrača, kao što su npr. Štrbački buk ili Kravice, Stolac, Počitelj, a ima mjesta koju su potpuno nepoznata. Želja mi je da brojna mala i nepoznata, a tako lijepa bosanskohercegovačka mjesta pokažem cijelom svijetu", kaže nam ambiciozno na kraju Sead Sulejmanović.