Prvo se dobro informišite
8

Savjeti za one koji se tetoviraju prvi put

Klix.ba
Prvo tetoviranje može biti zastrašujući proces, posebno ukoliko se prije toga ne pripremite i ne provedete dovoljno istraživanja.

Kada se odlučite za neki dizajn, morate da saznate gdje je najbolje da to uradite, ko će vam to raditi, koje predostrožnosti da napravite i kako da se brinete za svoju tetovažu. Ukoliko se plašite igala ili boli, proces postaje mnogo komplikovaniji.

Nemojte se tetovirati ukoliko mislite uklanjati tu tetovažu. Tetovaže su, po svojoj definiciji, permanentne. Dobro razmislite kojim dizajnom ćete biti zadovoljni tokom narednih godina. Najbolje se odlučiti za nešto što ima lično značenje ili zajedno sa umjetnikom stvoriti nešto zaista originalno.

Kada odaberete dizajn, vrijeme je da se raspitate o dostupnim majstorima za tetoviranje. Tražite iskusne majstore koji rade u higijenskim uslovima.

Pazite šta jedete i pijete dan prije tetoviranja. Vaša koža mora biti spremna za tintu, a to podrazumijeva pravilnu ishranu i odmor. Izbjegavajte konzumiranje alkohola, jer to može povećati krvarenje. Također treba izbjegavati procesuiranu, preslanu ili preslatku hranu, jer to može dovesti do upala.

Tetoviranje je bolan proces. Svaka osoba se drugačije nosi sa tim bolom. Čak i nakon što je tetoviranje završeno, koža će biti crvena i bolna na dodir.

Nakon što dobijete svoju prvu tetovažu, morate se brinuti o njoj. Kako kažu eksperti, o tetovaži se treba brinuti kao o otvorenoj rani. Često je ispirite vodom i blagim sapunom. Tetovažu osušite mekanim papirom.

Uklanjanje tetovaže je moguće, ali je teško i skupo. Laseri dostavljaju veoma kratke pulseve svjetlosti velikog intenziteta na površinu tetovaže. Tinta u tetovaži se razbija na male čestice koje imuni sistem tokom nekoliko sedmica nakon tretmana izbaci van. Međutim, ovakav tretman košta oko 200 dolara i mora se ponoviti nekoliko puta. Tretman je također veoma bolan.