Kod Bugojna
18

Rostovo je skijaški biser BiH: Najčešći gosti su Dalmatinci i Sarajlije

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ski centar Rostovo samo je jedno od sedam skijališta u Srednjobosanskom kantonu, a posebno je privlačno početnicima u skijanju s obzirom da se radi o stazama koje su za svakog ko voli skijati.

Skijalište koje je udaljeno od Bugojna desetak kilometara ovog vikenda posjetilo je više hiljada posjetilaca koji su uživali u snijegu i infrastrukturi koje pružaju staze na ovoj planini u Srednjobosanskom kantonu.

Rostovo se nalazi na nadmorskoj visini od 1.160 metara te ne obiluje velikim količinama snijega. Međutim, povoljni vremenski uvjeti za voditelje ski centra zadali su mnogo posla u proteklih mjesec dana.

Visina snježnog prekrivača ovog vikenda iznosila je iznad 70 centimetara, a skijalište su osim iskusnih skijaša posjetile i škole skijanja koje su održale svoje časove za najmlađe ljubitelje snježnih sportova.

U razgovoru za Klix.ba voditelj ski centra “Rostovo” Rusmir Kurbegović je kazao kako je zadovoljan odzivom gostiju te vremenskim uvjetima koji su na Rostovu u proteklih mjesec dana.

"Dovoljne količine snijega omogućile su nam da u funkciju stavimo oba ski lifta i obje staze. Tokom vikenda imali smo više od stotinu djece koja su pohađala školu skijanja na jednoj od naših staza, dok je druga staza bila rezervisane za iskusne skijaše. Posjetitelja imamo iz cijele Bosne i Hercegovine, ali najviše ih je iz Hrvatske, konkretno iz Dalmacije, a kada govorimo o našoj zemlji, najčešći su nam gosti iz Sarajeva", kazao je Kurbegović.

Dodao je da trenutna infrastruktura na ski stazama odgovara zahtjevima skijaša, ali da bi bilo dobro u narednom periodu postaviti dvosjede s obzirom da će izgradnjom smještajnih kapaciteta, koji bi uskoro trebali biti otvoreni na Rostovu, biti povećan i interes gostiju za ovu planinu.