Pratite upute
32

Recept za krofne koje će vam sigurno uspjeti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ukoliko ne možete da se odlučite koji desert da pripremite, predlažemo vam da napravita krofne.

Želite obradovati svoje ukućane ukusnom slasticom? Krofne su odlična ideja, a u nastavku vam donosimo njihov recept.

Potrebni sastojci:

– 700 grama brašna

– dva jajeta

– pet grama svježeg kvasca

– 50 ml ulja

– 200 ml mlijeka

– jedna kašičica soli

– jedna kašika šećera

– narendana korica limuna

– ulje za prženje

– šećer u prahu za posipanje.

Način pripreme:

Brašno stavite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmrvljen kvasac. Dobro izmješajte i umijesite mekše tijesto.

Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mlijeka. Napavite smjesu tako da se tijesto odvaja od zidova posude i da se ne lijepi.

Tijesto ostavite sat vremena da nadođe, potom ga podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom, pa čašom vadite krugove za krofne.

Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.

U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obje strane.