Probajte već danas
35

Krofne punjene pudingom od vanilije i džemom od jagoda očarat će vas već na prvi zalogaj

L. R.
Shutterstock
Shutterstock
Jedna od popularnijih slastica u svijetu, a zbog naizgled zahtjevne pripreme, mnogi je izbjegavaju praviti kod kuće. Ipak, kod pripreme krofni je "najteže" čekati da tijesto naraste. Donosimo recept za ove punjene vanilijom i džemom od jagoda, zbog kojih se vrijedi potruditi.
Za ove punjenje krofne potrebni su vam ovi sastojci:
  • jedna kocka svježeg kvasc
  • jedna kašičica šećera
  • jedna kašičica brašna
  • troje jaja (odnosno jedno jaje i dva žumanca)
  • 250 mililitara mlijeka
  • 500 grama glatkog brašna
  • 40 grama šećera
  • jedan vanilin šećer
  • ulje
  • prstohvat soli

Za punjenje bit će vam potrebni ovi sastojci:

  • džem od jagoda -šećer
  • puding od vanilije
  • mlijeko
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prvo je potrebno aktivirati kvasac tako što ćete ga izmrviti u veću posudu s jednom kašičicom šećera, jednom kašičicom brašna i 250 mililitara mlakog mlijeka. Ostavite ga pokriveno barem 10 minuta. Dok se kvasac aktivira, u drugoj posudi sastavite brašno, šećere i sol.

Potom dodajte umućena jaja i četiri kašike ulja, a onda i kvasac. Mutilicom umutite dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže sat vremena. Tijesto mora da se udvostruči. Kada je tijesto spremno, pobrašnite podlogu i razvaljajte ga na debljinu jednog centimetra.

Rub čaše s kojom ćete oblikovati krofnice, prvo dotaknite brašno, kako se tijesto ne bi lijepilo za čašu. Višak tijesta ponovo formirajte u loptu i razvaljajte. Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.

Kada ste od tijesta napravili krugove, stavite ih na pobrašnjenu krpu i potom ponovo pospite brašno po njima i pokrijte krpom da narastu. Svaka strana krofne mora rasti pola sata kako bi s obje strane bile jednake.

Za to vrijeme, pripremite puding od vanilije prema uputama i pustite da se ohladi. Kada tijesto bude spremno, stavite ulje u tavu dubine otprilike jedan centimetar i zagrijte ga na srednjoj temperaturi.

Pecite krofne po jednu minutu s obje strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Kada su gotove, stavljajte ih na papirni ubrus. Prerežite ih i punite pudingom od vanilije i džemom od jagoda. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.