Bez dodanog šećera
62

Brzo se naprave, još brže pojedu: Kokos kuglice od samo tri sastojka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kokos ili kako ih mnogi vole nazivati Raffaello kuglice vrlo često se nađu na trpezi sa brojnim drugim suhim kolačićima. Ova verzija osim što je jednostavna, za nju nisu potrebni dodatni zaslađivači pa je užitak još veći, jer nemate grižnju savjesti zbog unosa rafiniranog šećera.

Za ovaj recept bit će vam potrebni ovi sastojci:

  • oko 250 grama kokosovog brašna
  • jedna konzerva kondenzovanog mlijeka
  • oko 50 grama badema

Priprema:

U posudi izmiješajte kokosovo brašno i kondenzovano mlijeko te ostavite nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Količinu smjese za jednu kuglicu odvajajte supenom kašikom, a u sredinu stavite badem.

Ukoliko ne volite jesti sirove bademe s kožicom, možete ih blanširati. Postupak je jednostavan. Bademe stavite u jednu šerpu te prelijte vodom. Za to vrijeme uključite rernu na 100 stepeni da se grije. Kada voda proključa, promiješajte bademe i isključite ringlu.

Procijedite vodu i operite bademe pod mlazom hladne vode. Potom uzmite badem istisnite ga iz njegove kožice. Kada istisnete sve bademe, rasporedite ih u tepsiju s papirom za pečenje i sušite ih u zagrijanoj rerni na 100 stepeni oko 15 minuta. Kada su gotovi, ostavite i da ohlade i potom koristite za recept. Ohladite ih prije korištenja.