Putovanja
67

Vremeplov kroz srednjovjekovne italijanske gradove: Oaze mira i historije

Klix.ba
Dolceacqua (Foto: Instagram)
Srednjovjekovni italijanski gradovi danas predstavljaju prave oaze mira, jedinstvene arhitekture i ugođaja, koje jednostavno morate posjetiti.

Očuvane tvrđave, uske ulice i kamene kuće svojevrstan su vremeplov koji mogu pružiti samo srednjovjekovni gradovi, koji su u Italiji ostali očuvani uprkos historijskom trajanju od preko 600 godina.

Srednjovjekovnim gradovima dominira kamen kao osnova za izgradnju objekata. Na trgu u središtu grada obično se nalazi crkva, od koje se granaju uske ulice. Danas takva mjesta spadaju u egzotičnu ponudu, uz crvena vina koja su na repertoaru, a napravljena su od grožđa sa obližnjih vinograda.

Jedno od takvih mjesta je Dolceacqua na sjeverozapadu Italije u provinciji Ligurija.

U centralnom dijelu Italije duh srednjovjekovlja čuva i gradić Castiglione del Lago, koji leži na jugozapadnoj obali jezera Trasimeno. Izgrađen je sredinom 13. stoljeća, po nalogu cara Fridriha II Svevia.

Na krajnjem jugu Italije, na Siciliji, smješten je još jedan biser srednjovjekovne arhitekture, grad Modica. Zlatno doba taj grad je doživio za vrijeme vladavine Normana, oko 1139. godine, a i kasnije je predstavljao važno kulturno i vjersko središte. Danas se smatra jednim od najromantičnijih gradova Italije, poznat po svojim baroknim spomenicima.