Novi A330neo
1

Virgin Atlantic nazvao avion po kraljici Elizabeti II

D. B.
Iako je Boeing 747, koji se više ne proizvodi, ranije nosio slavno ime u prošlosti, kompanija Virgin Atlantic je sada svoj novi avion nazvala po kraljici Elizabeti II.

Virgin je povremeno davao imena svojim avionima po poznatim ženama uključujući pjevačicu Billie Holiday i Dianu, princezu od Walesa, a sada je svoj potpuno novi Airbus A330neo s registarskom oznakom G-VEII nazvala po kraljici Elizabeti II. Avion je zapravo nazvan "Queen of the Skies" (Kraljica neba) u čast preminuloj britanskoj kraljici. Na avionu je oslikana livreja s likom crvenokose žene koja nosi haljinu u Virginovoj zaštitnoj crvenoj boji.

"Baš kao što je to činila kraljica Elizabeta II tokom svoje 70-godišnje vladavine, Virgin Atlantic ponosno nosi zastavu Velike Britanije širom svijeta. Oduševljeni smo zbog dolaska aviona 'Queen of the Skies' u našu flotu te se nadamo da će na pravi način služiti u čast nezaboravnoj i voljenoj kraljici", saopćeno je iz Virgina.

Kraljica Elizabeta II je preminula u septembru 2022. godine, tokom svoje vladavine je često putovala, a posjetila je više od 120 zemalja svijeta.

Avion Kraljevskih zračnih snaga je transportovao njen kovčeg iz Edinburgha u London uoči sahrane, a putem web stranice FlightRadar24 ga je pratilo 4,79 miliona ljudi. Također, avion je na YouTubeu pratilo dodatnih 296.000 osoba.

A330neo je avion širokog trupa te ima duga i vitka krila koja smanjuju otpor u zraku smanjujući potrošnju goriva.