Putovanja
231

Tvrđavu u Vranduku održavaju strani turisti i školarci

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stari grad Vranduk, koji je izgrađen na stijeni iznad klisure ispod koje teče rijeka Bosna, vjekovima se spominje kao najtvrđi dio kapije Bosne. Postavka u vrandučkoj tvrđavi koja govori o srednjovjekovnoj historiji ovih prostora najviše privlači strane turiste i učenike osnovnih i srednjih škola.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Zeničko-dobojskom kantonu je i tvrđava koja svake godine privuče sve veći broj turista koji se informišu o historiji Vranduka i tvrđave.

Prvi spomen Vranduka zapisan je u davnoj 1410. godini. Stari grad Vranduk bio je dio kraljevske zemlje u kojem su boravili kralj Osoja, Tvrtko II Tvrtković i Stjepan Tomaš. Prema usmenim saznanjima, Stari grad Vranduk ophodila je i bosanska kraljica Katarina Kosača.

U svojoj historiji, u drugom periodu osmanske vladavine, Vranduk je izrastao u važno vojno-strateško uporište. Upravo kroz Vranduk je prolazila glavna trasa puta Sarajevo - Brod, kojim se odvijao glavni promet sa Austrijom. U blizini tvrđave izgrađena je i Sultan Mehmed-Fatihova džamija, a o jačini položaja govori i činjenica da ni Eugen Savojski nije uspio pokoriti i poraziti Vranduk u svome osvajačkom pohodu 1697. godine.

Upravo ovakvi podaci i brojni drugi, uključujući oružje, nošnju i tradicionalnu bosansku, ali i srednjevjekovnu hranu, privlače brojne turiste da posjete ovu tvrđavu. U razgovoru za Klix.ba, radnica na vrandučkoj tvrđavi Nermina Begić je kazala da je sve veći broj stranih turista koji dolaze u Vranduk.

"I ove kao i proteklih nekoliko godina najviše nam dolaze turisti iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su zaista fascinirani ovom ljepotom i prirodom koju mi imamo. U proljeće i jesen imamo ekskurzije osnovnih i srednjih škola iz naših bh. gradova, a najveća atrakcija su luk i strijela", kazala je Begić.

Ona je dodala da je veoma mali broj onih koji individualno dolaze obići vrandučku tvrđavu, ali da je turizam iz godine u godinu, zahvaljujući stranim turistima, učenicima i našim ljudima iz dijaspore, sve bolji.

U knjizi utisaka turisti širom svijeta ostavljaju poruke podrške i zahvale na gostoprimstvu, sa željama da turizam u našoj zemlji bude bolji, ali i da ponuda bude bogatija.