Putovanja
230

Survivor edukativni kamp u Lukomiru

FENA
(Foto: FENA)
Autentično bosansko selo na Bjelašnici Lukomir ovih dana je mjesto održavanja prvog "survivor edukativnog kampa", saopćili su organizatori.

Dvadeset mladih iz Engleske, Južne Afrike, Sjedinjenih Država i BiH, predvođeni iskusnim trenerima za preživljavanje u prirodi i avanturističke aktivnosti prolaze četverodnevni kurs. Cilj kampa je edukacija o pružanju prve pomoći i uvježbavanje orjentacije u prirodi kroz teoretske i praktične vježbe.

Koncept kampa se bazirao prvi dan na planinarskoj turi Umoljani - Studeni potok - Lukomir, da bi se tokom boravka u Lukomiru učesnici upoznali sa pokaznim vježbama preživljavanja, orjentiringom i kulturnom baštinom kultunog krajolika Lukomira.

Mlade učesnike ugostili su u selu, u novoobnovljenom planinskom domu, konjički domaćini, agencija Visit Konjic.

Tokom boravka i kampa preživljavanja uz tradicionalnu hranu, učesnici i treneri imali su priliku uživati u bogatoj bosanskoj gastronomskoj ponudi. Završetak kampa je planiran tako da učesnici uz korištenje specijalne planinarske opreme za kretanje u dubokom snijegu (krplje i štapovi) odrade turu na dionici Lukomir - Crveni klanac - Umoljani.

Organizatori ovog kampa su THINK global school, organizacija koja provodi visegodisnje edukativne programe sa studentima iz cijelog svijeta. Ova putujuća američka škola odlučila se za kamp preživljavanja u BiH u saradnji sa agencijom Visit Konjic, udruženjem Avantur i Hotelom Bjelašnica.