Nematerijalno bogatstvo
9

Robert Field je napustio korporativnu Ameriku zbog "karijere" u divljini

I.Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Robert Field je posjedovao čamac tek pet mjeseci i za to vrijeme ga je dva puta veslao na otvorenom okeanu. Oba puta s iskusnijim ribarima. Jednom se odvezao blizu 6,6 kilometara prema Meksičkom zaljevu, gdje su ribe praktično uskakale u njegov čamac.

"Kralj i skuša su ludovali", kaže Field, dodavši da ga je boravak u toj divljini naveo na razmišljanje kako se ljudi ponašaju kao da je teško biti dio takve prirode, piše Men's Health.

Treći put se odlučio da lovi morske pse na obali Galvestona u Teksasu. Field je, neuznemiren jakim vjetrovima i nemirnim morem, uhvatio psa od 180 cm koji ga je vukao kilometar i pol dok ga nije pustio.

Započeo je veslati natrag do obale, dok je voda bila sve turbulentnija. Val je udario u drugu stranu kajaka, izbacivši ga i okrenuvši kajak. Našao se u vodi gdje ima mnogo ajkula, držeći koljena visoko uz tijelo.

Pokušavao je okrenuti prevrnuti čamac natrag. Voda ga je odvukla u blizinu otoka Gilchrist. Kasnije je saznao da je, veslajući na svom čamcu, preživio tropsku oluju.

"Struja u tim prolazima je luda", kaže on, dodavši da je ostavio kajak vrijedan 2.500 dolara, sa svom opremom, i počeo plivati ​​do obale. Pedesetak metara od kajaka se predomislio i vratio nazad prema čamcu.

Pod naletom adrenalina je uspio okrenuti kajak. Po povratku na obalu mu je prišlo nekoliko obalnih stražara. Jedna žena je, gledajući sa obale kroz dvogled, vidjela njegovu borbu i pozvala pomoć.

"Ispričao sam im na šta sam trošio vrijeme", prisjeća se, kazavši da su bili "super cool". Ipak, tvrdi da je bio uplašen, zbunjen, ponižen, ali i uzbuđen. Objašnjava da mu je to iskustvo, nekoliko godina kasnije, pomoglo da donese nove životne odluke.

Po završetku koledža radio je kao direktor marketinga u finansijsko-savjetodavnoj kompaniji, kazavši da je uvijek sanjao o tome da bude na vodi. Ljubav prema ribolovu je spoznao 2013. godine, nakon prekida sa svojom djevojkom.

"Imao sam puno više slobodnog vremena. Htio sam napraviti nešto nešto što bi mi moglo pomoći da ostanem u formi, nešto avanturistički", kazao je on, prenosi Men's Health.

Nekoliko godina poslije posvetio snimanju, produkciji, montaži i glavnim ulogama u Field Tripsu, njegovoj ribarskoj emisiji na YouTubeu koja je sedmično ima desetine hiljada pregleda.

Od 2018. godine je u potrazi za ulovom ribe u svim kontinentima. "Nisam želio provesti život u potrazi za novcem, izgradnjom bankovnog računa. Biću sretan kad budem imao 65 godina", kaže on.

Smatra da je ono s čim se bavi mnogo više od ribolova i da se mnogi boje krenuti u takvu avanturu jer se boje neuspjeha.

"Svi kažu da živim svoj san, ali ovo je mnogo teže nego što se misli. Ali, ovo je moja ideja uspjeha", poručuje Field, prenosi Men's Health.

Njegove emisije pune su onoga što bi Walt Whitman nazvao "barbarskim žamorima". Ako se takva vrsta buke smatra svojevrsnom valutom, Field nije samo sretan. Bogat je.