Zemlja Velike Stepe

Reportaža iz Kazahstana: Od očuvanja tradicije do metropola svjetskih razmjera

I. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
I. M.
21.03.2023. u 22:25

Kazahstan, deveta po veličini kopnena zemlja na svijetu, zemlja Velike Stepe, zemlja promjena. A kao glavni dokaz toga može se navesti i glavni grad Kazahstana, Astana. Prijestolnica ove zemlje je kroz historiju nekoliko puta mijenjala svoj naziv, a ovo ime vraćeno joj je 2022. godine.

Kazahstan je zemlja obavijena legendama o stepskim narodima, konjima, muzici, pticama i zmajevima. Svaka od njih se pažljivo čuva i prenosi od starijih generacija ka novijim. Očuvanje historije i tradicionalnih vrijednosti od velikog je značaja za mještane.

Nekoliko zanimljivih činjenica

Kazahstan je deveta po veličini zemlja na svijetu, pokriva 2,7 miliona kvadratnih kilometara. Njegova teritorija je veća od svih ostalih bivših sovjetskih država članica centralne Azije zajedno i četiri puta je veća od Teksasa. Radi boljeg poređenja, na teritoriju Kazahstana stala bi cijela zapadna Evropa. Najcentralnija je od centralnoazijskih zemalja, a smatra se da, ako povučete liniju od istoka prema zapadu i od juga prema sjeveru, srest će se upravo u Astani zbog čega se i smatra „centrom svijeta“. Kazahstan ima široke kopnene granice sa Rusijom (6.467km), Uzbekistanom (2.300), Kinom (1.460km), Kirgistanom (980 km) i Turkmenistanom (380 km).

Kazahstan ima izraženu kontinentalnu klimu. Duga, vruća, suha ljeta i hladne, uglavnom suhe zime sa malo snijega. Proljeće i jesen su promjenjivi, ali su i najbolje vrijeme za posjetu. Na sjeveru je prosječna ljetna temperatura 18, a zimska -20 stepeni. U sjeveroistočnim i centralnim stepskim i pustinjskim područjima zimske temperature od -40 nisu rijetke. Ljetne temperature u ovim regijama također dostižu rekordne visine, 40 stepeni. Na jugu, u zaklonu Tien Shana, klima je nešto blaža, u regionu koji graniči sa Uzbekistanom zime su relativno blage sa januarskim temperaturama u prosjeku -1 stepen. Ovdje i proljeće dolazi ranije, a ljeta su vruća, sa temperaturom u julu u prosjeku 30 stepeni.

Spoj tradicije i moderne arhitekture

Kultura Kazahstana se prožima kroz arhitekturu modernih gradova, knjige, umjetnost, razgovore sa ljudima, ona kao da se osjeti u zraku. Ali Kazahstan ne stoji na jednom mjestu. Kako se tokom posljednjih 30 godina razvijao svijet, tako se i gradio novi Kazahstan. Tiho, postepeno, ali nevjerovatno brzo. Sada glavni grad Kazahstana, Astana, prijeti da postane jedna od „najjačih“ svjetskih prijestolnica. Grad, koji je u svojoj sadašnjoj inkarnaciji nastao 1998. godine, može se pohvaliti arhitektonskim čudima svjetske klase, od velike Predsjedničke palače do kultnog Baiterek tornja, staklene piramidalne palače mira i harmonije i zadivljujućeg Khan Shatyr , najvećeg svjetskog "šatora".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Astani je također nedavno otvorila vrata najveća džamija u centralnoj Aziji, Nur-Sultan džamija. Gradnja je počela 2019. i za samo tri godine je završena. Džamija zauzima površinu od 68.000 kvadratnih metara i spada u 10 najvećih džamija u svijeta. Svaki detalj unutar nje je rezultat preciznog ručnog rada. Pored toga, prilagođena je i za niske temperature tako što je u svim prostorijama i hodnicima ugrađeno podno grijanje.

Narod Kazahstana

U čudnom spoju očuvanja tradicije i težnji da izgrade centar centralne Azije, Astana je dobila unikatnu arhitekturu i uređenje grada. Ogromne zgrade odvajaju široke ulice i parkove na kojima je ponekad izuzetno teško provesti duže od 30 minuta, pa čak i u martu. Snažan i hladan vjetar neprestano vas podsjeća da se nalazite u srcu stepe. Zimi, pored ledenog vjetra, otežavajuću okolnost stvaraju i temperature koje se spuštaju u prosjeku do -40 stepeni.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako klima, naročito tokom zime, nije nastrojena prijateljski, narod Kazahstana itekako jeste. Kazahstanci pričaju na ruskom i kazaškom jeziku, a natpisi na oba jezika mogu se vidjeti na reklamama, nazivima prodavnica i TV ekranima. Sa engleskim stanovnici Kazahstana i nemaju velikog dodira, ali će se svako potruditi da vam pomogne na bilo koji način ukoliko ga pitate nešto. Mi smo pitali kako bi se mogao opisati narod Kazahstana jednom riječju. Od 10 odgovora 9 je bilo istih: "Prijateljski".

Tradicionalna kuhinja Kazahstana

Kazahstanska tradicionalna kuhinja ne razlikuje se puno od kuhinje njegovih susjeda, a samo nekoliko jela se može identificirati kao čisto kazahstanska. Uglavnom su to jela pripremljena od kuhanog junećeg, kamiljeg i konjskog mesa. Mlijeko ovih životinja, servirano u čaju ili fermentirano za torm kumis (kobilje mlijeko) ili šubat (mlijeko kamile), aperitiv je za svaki klasični kazahstanski obrok, koji se servira uz aursak (prženo tijesto), irimshik (kiseli kravlji sir) ili kurt (loptice od slanog sira).

Tradicionalna kuhinja je obično teška i masna, ali će vas sigurno zasititi i zadiviti svojim unikatnim mirisom.

Iako Kazahstan nije na listi prioriteta većine turista, sigurno je mjesto koje vrijedi posjetiti i upoznati se sa nevjerovatnom kulturom i historijom ove zemlje.

40