Posebno priznanje
5

Pomjeri se, Toskana: Magazin Vogue ove dijelove Hrvatske smatra boljim

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Magazin Vogue istaknuo je Hrvatsku kao novu hit destinaciju za ljubitelje vina, a s naslovom "Pomjeri se, Toskana", poručuju da savršena zamjena za italijansku regiju mogu biti Istra, Pelješac i vinska regija Konavle.

"Kada pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam pada na pamet. Ipak, osim tirkiznih plaža i historijskih gradova koji su je učinili ljetnom destinacijom, agrarno bogatstvo jadranske nacije uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline", započinje tekst modnog magazina.

Ističu da uz brojne nagrada na prestižnoj dodjeli Decanter World Wine Awards ova zemlja konačno dobija priznanje kao destinacija za ljubitelje vina.

"Uz ovaj procvat vinarstva, novi niz hotela naprednog dizajna i moderna infrastruktura olakšali su pijuckanje i boravak u četiri glavne hrvatske vinske regije – od kojih su dvije na povoljnoj lokaciji na obali", navode.

Vogue se posebno osvrnuo na novu generaciju dizajnerskih hotela i modernu infrastrukturu koja privlači sve veći broj posjetitelja, pa poziva čitatelje da se ove godine odmaknu od uobičajenih turističkih destinacija i da posjete vinske regije u susjednoj državi.

Magazin izdvaja Konavle, Istru i Pelješac kao regije koje mogu parirati i Toskani.

"Vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, ali se osjeća kao zaseban svijet daleko sa svojim tekućim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i porodičnim farmama", navodi se.

Za Istru navode da je dobila naziv "nova Toskana" zbog svojih bukoličnih valovitih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama punim tartufa.

"Izlazeći iz dalmatinske obale i samo 50ak kilometara sjeverno od Dubrovnika, poluotok Pelješac je Meka za kamenice i vino svjetske klase", navodi magazin uz preporuku za turiste da "zavire" dalje od turističkih središta.