Fernando de Noronha
0

Nekadašnji rajski otok mjesto puno leševa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što se naslutilo da je francuski avion koji je iz Rio de Janeira putovao prema Parizu možda pao u okean, brazilski otok Fernando de Noronha prvi je spomenut kao lokacija oko koje treba pretraživati. Otok koji je u svim turističkim brošurama označavan kao tropski raj na Zemlji oko kojeg su ronioci pretraživali vodu tražeći rijetke vrste, preko noći preplavile su spasilačke ekipe koje su, nakon lociranja mjesta pada Airbusa, ovdje počele donositi njegove dijelove i tijela stradalih putnika.

Normalan tok života tako je ovdje zauvijek prekinut, a Fernando de Noronha posljednji je dio kopna koji su putnici i članovi posade na letu 447 mogli vidjeti prije nego su se otisnuli prema okeanu.

Zvuk spasilačkih brodova i buka letjelica koji pretražuju vode Atlanskog okeana zamijenili su šum valova. Ovaj otok udaljen je oko 350 kilometara od brazilskog kopna, a pretrage se vrše još dalje, na oko 1.100 km. Prostor u kojem se traže tijela i ostaci aviona velik je kao cijela savezna američka država Nebraska ili skoro kao Velika Britanija.

Okeanografi smatraju da je dobar dio krhotina zauvijek progutao okean koji je na pojedinim mjestima dubok i do 7.000 metara. Dosad je pronađeno 41 tijelo, a najznačajniji dio olupine aviona je dio repa izvučen u utorak.

Neumorni vojnici tijela vade jedno po jedno. U prosjeku im treba oko pet minuta da ukrcaju jedno tijelo, javlja CNN. Kad se vrate na otok Fernando de Norohna, ubacuju ih u maslinasto zelene vreće.

Nema ničega dobrog u posljednjem činu ove tragedije, osim saznanja da će pronađena tijela poginulih sahraniti njihovi najmiliji tamo gdje požele i da će barem znati gdje oni počivaju.

Zbog svega ovoga na brazilskom otoku više ništa neće biti kao prije. Nemoguće je razmišljati o romantičnom zalasku sunca na razglednicama Fernanda de Noronhe, a da ne pomislite na izgubljene duše koje lutaju u dubinama Atlantika.