Turska
17

Upoznajte tri prelijepa i živopisna otoka Egejskog mora na kojima možete imati odmor iz snova

I. B.
Otoci Egejskog mora zaista su impresivni, a naročito ako tamo želite provesti odmor
Otoci Egejskog mora zaista su impresivni, a naročito ako tamo želite provesti odmor
Uz netaknutu prirodu i skrivene plaže, otoci su idealni za bijeg od užurbane svakodnevnice i savršen odmor. Gokceada, Bozcaada i Cunda su tri prelijepa otoka Egejskog mora u Turskoj koji vijekovima dočekuju svoje goste bogatstvima koje nudi ova regija. Upoznajte ih bolje.

Ljetovanje na otocima je izazovna avantura, posebno privlačna nautičarima i ljubiteljima sunca i mora na komadiću kopna okruženog morem.

Neka od ovakvih prelijepih mjesta nalaze se u Turskoj. Dani tamo započinju ukusnim tradicionalnim doručkom u kamenim kućama, nastavljaju se kupanjem na plažama i završavaju večerama u tradicionalnim tavernama...

Bozcaada, mir pod nebom

Bozcaada je dobro očuvan egejski dijamant koji se nalazi na obali Canakalea. U mitološkim tekstovima spominje se kao Tenedos te je poznat po čistim vodama, vinogradima i vinima. Do otoka se lako dolazi trajektima koji polaze sa pristaništa Geyikli, a prva znamenitost koja se vidi po dolasku na ostrvo je dvorac Bozcada sa kojeg se pruža pogled na krajolik otoka.

Bozcaada
Bozcaada

Na otoku je i manastir Ayazma, vjetrenjače i crkva Djevice Marije, dok su najpoznatije plaže za kupanje Ayazma i Aquarium Bay. Povjetarac na otoku nudi iskustvo jedrenja na dasci na plaži Çayır, dok se u dubinama mirnih uvala organizuje ronjenje.

Ayazma plaža na otoku Bozcaada
Ayazma plaža na otoku Bozcaada

Na najzapadnijem dijelu ostrva je svjetionik Polente i vjetrenjače, otvoreni za turističke obilaske. Osim što ima specifična vina, otok nudi vinogradarske rute i upoznavanje tradicije vinarstva stare 3.000 godina. Na ovoj ruti moguće je probati vina od četiri sorte grožđa koja rastu samo ovdje. U prvim sedmicama septembra, Bozcaada je domaćin vinskog festivala.

Gokceada, prvo i jedino ostrvo "Cittaslow" na svijetu

Gokceada u sjevernom Egeju, kod poluostrva Galipoli, je slikoviti otok sa autentičnim selima, toplim vjetrovima, kozama koje lutaju brdima, čistim morem i dugim plažama. Kao takav, on je prvi i jedini otok svijeta proglašen 2011. godine kao "cittaslow" - koji se vodi filozofijom mirnog života.

Gokceada
Gokceada

Gokceada ima najčistije tirkizne uvale i plaže u Turskoj kojima se surfa, kupa i roni. Otok ima savršene uslove za jedrenje tokom 300 dana u godini, stoga ga posjećuje hiljade surfera. Na plaži Aydıncık dugoj 1.200 metara može se jedriti na dasci. Gizli Liman, Laz Bay, Yıldız Bay i Mavi (Plavi) Bay su ostale netaknute plaže na ovom otoku.

Gokceada
Gokceada

Gokceada kombinuje jedinstven, mirni stil, a poznat je po svojoj arhitekturi i kuhinji. Najatraktivnija sela na ostrvu su Kalekoy, Zeytinli, Tepekoy, Bademli i Derekoy, koji očaravaju stoljetnim drvoredima i autentičkim kamenim kućicama. Obnovljene kamene zgrade pretvorene su u seoske hotele, kafiće i restorane.

Cunda, bajka u turskom Egeju

Cunda, otok u sjevernom Egeju koje je lijep u svim godišnjim dobima, poznato je i kao Ali Bey Island. Zbog spoja sa tankim kopnenim mostom, Cunda je pristupačan otok, a njegova najveća atrakcija je crkva Taksiyarhis.

Otok Cunda
Otok Cunda

Ova crkva je nakon restauracije 2011. godine povratila svoju izvornu ljepotu - neoklasične građevine izgrađene 1873. godine. Zgrada danas funkcioniše kao muzej Ayvalık Rahmi M. Koç. Pogled sa brda Aşıklar u predvečerje uz delicije u dvorištima kamenih kuća u vrijeme kada zalazak sunca oboji otok u crvenu boju je među "must feel" iskustvima otoka.

Otok Cunda
Otok Cunda

Gotovo sva jela na otoku prave se sa maslinovim uljem i začinskim biljem, a specijalitet otoka je papalina. Uz popločane ulice nalaze se tezge i mali dućani u kojima lokalno stanovništvo prodaje ručno rađene suvenire.