Merser
0

Najbolje se živi u Beču, a najgore u Bagdadu

FENA
U Istočnoj Evropi najbolje je živjeti u Pragu, pokazala je rejting lista gradova prema kvalitetu života koju redovno objavljuje američka kompanija Merser, javljaju češki mediji.

Najbolje među 215 gradova u svijetu koje je Merser uključio u svoju listu živi se u autrijskoj prijestolnici Beču, najgore u Bagdadu, dok je među evropskim gradovima najgore prošao bjeloruski Minsk na 182. mjestu. Češki mediji ne pominju mjesto Beograda na toj rang listi.

Prag kao najzgodnije istočnoevropsko mjesto za život našao se na 71. mjestu kao i prošle godine, za njim je od postkomunističkih prijestolnica Budimpešta na 74. mjestu, Ljubljana je na 78. mjestu, Varšava 85. kao i prošle godine Bratislava je skočila za tri mjesta na listi i sada je 88.

Izvještaj američke kompanije koji uzima u rangiranju gradova 39 kriterija - privrednih, sigurnosnih, političke stabilnosti, dostupnosti obrazovanja, gradskog saobraćaja, posebno naglašava ove godine da veliki impuls poboljšanju kvaliteta života u regionu srednje i istočne Evrope daje približavanje i članstvo u Evropskoj uniji.

Merser u izvještaju tako navodi da je Ljubljana sada za četiri mjesta više na listi nego prošle godine, Bratislava je svoje rangiranje poboljšala za tri mjesta a glavnom gradu Hrvatske Zagrebu je perspektiva skorog članstva u EU donijela 103. mjesto, dok je prije godinu dana bio na 106.