10 tona otpada leži na planini
0

Na Mount Everestu bi uskoro mogli biti postavljeni javni WC-i

Sarajevo-x.com
Grupa za očuvanje okoliša na Himalajima traži od vlade Nepala da razmotri postavljanje pokretnih WC-a na Mount Everestu za penjače koji idu prema "krovu svijeta".

"Ljudski otpad je problematičan. Želim reći da kad bi postojali javni WC-i, alpinisti bi ih koristili", okazao je Phinjo Sherpa, vođa grupe Eco Himal.

Brojne ekipe kada krenu na ekspediciju sa sobom nose pokretne WC-e, no često nemaju izbora nego da se olakšaju u snijegu.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozoravaju da je Everest ionako zatrpan smećem koje su ostavile članovi bivših ekspedicija, uključujući ljudski otpad i tijela poginulih alpinista kojima treba i nekoliko desetljeća da se raspadnu zbog ekstremne hladnoće.

Pinjo Sherpa kaže da će se o postavljanju javnih WC-a na Mount Everestu raspravljati u sklopu šireg plana upravljanjem neželjenjim otpadom, koji priprema vlada Nepala.

No, neki stručnjaci ipak odbacuju ovaj prijedlog.

"Led se tokom godine mnogo pomiče. Ako sagradimo javne WC-e led bi se mogao dodatno pmaknuti i srušiti strukturu WC-a", smatra Wangchhu Sherpa, predsjednik udruge Everest Summiteers Association.

Od 1953., kada su se na Everest popeli Edmond Hillary i Tenzing Norgay, "krov svijeta" osvojilo je gotovo 4.000 alpinista i ostavilo za sobom tone otpada zbog čega se vrh naziva "najvišim smetljištem na svijetu"

Eco Everest Expedition, krovna nepalska udruga za očuvanje planine, prikupila je od 2008 godine više od 13 tona otpada, 400 kilograma ljudskog otpada i četiri tijela alpinista. Na planini je još najmanje 10 tona otpada.