Nalazi se u Rumuniji
17

Kako izgleda "najbogatije" selo na svijetu: Glavna ulica ispunjena dvorcima

I. S.
Screenshot: Instagram/geokutak
Screenshot: Instagram/geokutak
Rumunsko selo Buzescu nosi titulu "najbogatijeg", a snimak je privukao pažnju korisnika društvenih mreža.

"Vjerovatno jedino mjesto na svijetu u kome je glavna ulica ispunjena bukvalno dvoricma. U selu Buzesku u Rumuniji, Romi kad grade, onda grade, a sramota je da komšija ima veću kuću od tebe. Sve je počelo još u doba komunizma, kada su Romi iz ovog sela zarađivali 'masne pare' na slabo regulisanom tržištu sekundarnih sirovina", navedeno je na Instagram stranici Geografski kutak.

Također je navedeno kako se tada javila i želja da svaka porodica prikaže koliko je uspješna tako što će sagraditi što grandiozniju kuću.

"Ipak, računi znaju da budu skupi, a otkako im je zemlja ušla u EU, njihov posao je dosta slabiji pa Romi koji su sagradili ove dvorce uglavnom žive samo u malom dijelu kuće kako ne bi plaćali grijanje i klimu za ovolike kućerine. Sve u svemu, veoma zanimljivo za vidjeti", objavljeno je.

Kalderaški Romi iz Buzeskua striktno se pridržavaju tradicionalnih načina odijevanja. Svaka nošnja ima poseban značaj. Boja nošnje djevojaka i žena, ukrasi na košuljama i ostali detalji imaju veliki značaj u njihovoj kulturi. Nakit se također posebno izrađuje.