Razmišljanje u miru
28

Jedan dan tišine na Baliju: Tamo gdje je zatvaranje u domove godišnja tradicija

Dž. L.
Bali (Foto: Shutterstock)
Bali (Foto: Shutterstock)
Dok milioni ljudi širom svijeta smatraju da su kućna izolacija i zabrane kretanja šok za državne sisteme, stanovnici Balija navikli su barem na jedan dan tišine, izolirani u kućama. Svake godine na tradicionalni Nyepi, dan kojim se obilježava početak nove godine, cijelo ostrvo utone u nevjerovatnu tišinu.

Na ovaj dan niko ne smije napustiti svoj dom na Baliju, a pri tome bi vrijeme u kući trebao provesti bez vatre ili svjetla. Sva preduzeća su zatvorena na ovaj dan, a aerodrom se blokira čak na 24 sata. Pojedini stanovnici također isključe njihove telefone i ne razgovaraju ni s kim, osim uz šapat ako imaju nešto važno za reći. Čak su i psi i pijetlovi tiši na ovaj dan. Lokalna policija jedino patrolira ulicama kako bi se uvjerila da niko ne krši pravila.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Bilo je rano popodne 25. marta na Baliju. Prvi put nakon duže vremena mogla sam čuti svoje misli. Nije bilo skutera koji su zujali uokolo, pa ni povremenog zvuka aviona koji preleti iznad. U odsustvu ovih zvukova primijetila sam zujanje vilinskih konjica i kreketanje žaba dok sam mirno sjedila na svom trijemu, pokušavajući doseći duh Nyepija, takozvani ostrvski novogodišnji dan ili "tihi dan". U ovom danu mještani Balija 24 sata ostaju u svojim domovima i razmišljaju o prošloj godini te se pripremaju za onu koja dolazi", piše BBC-jeva novinarka Elly Earls u svojoj reportaži.

Mirni Balinejski novogodišnji dan obično uslijedi nakon burne noći. U tipičnoj novogodišnjoj noći na Baliju, ostrvo je puno buke i boja. Kuće su okićene ogromnim lišćem bambusa, dok ulicama paradiraju maskirani likovi sa bambusovim bakljama u rukama kako bi "očistili" grad i ulice od demona. To je jedna bučna ceremonija, piše BBC.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Običaj čišćenja od buta-kala (demona) seže iz davne prošlosti", kazao je Garrett Kam koji živi u jugoistočnoj Aziji više od 30 godina.

Kako pojašnjava, svakom hramskom obredu na Baliju prethodi žrtva kojom se prizivaju demoni kako bi se ispunile njihove zlobne želje i kako bi postali dobroćudna božanstva.

"U podne uoči Nyepija, takvi tawur agung ili veliki obračuni dešavaju se u svakom selu, gradu i okrugu da bi se isplatili demoni koji se nagomilavaju tokom godine. Svakih deset ili stotinu godina ti obračuni se dešavaju u najvažnijim hramovima na ostrvu kako bi se otjerali demoni koji su se nagomilali tokom decenije ili stoljeća", pojašnjava Kam.

Međutim, ove godine uveliko se smanjila novogodišnja svečanost, što je podsjetilo Kamu na njegov prvi Nyepi na Baliju osamdesetih godina.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ipak, iako je na Baliju sve više turista, tradicija ovog ostrva se ne mijenja. Naime, zašto se prvi dan u novoj godini dočeka u tišini? Prema vjerovanjima stanovnika Balija, bilo koji demoni koji bi se mogli vratiti na ostrvo, nakon što ih otjeraju, smatrat će da je ostrvo pusto i ostaviti ga u miru još godinu dana. Najveći cilj ovog dana jeste da stanovnici iskoriste vrijeme za razmišljanje o prošloj godini i postavljanje ciljeva za budućnost.

"Tišina je najbolji način meditacije", kazala je za BBC Sri Darwiati, hinduistica koja je odrasla na Baliju, te dodala: "Uživam u danu Nyepi više od 40 godina, a kako postajem starija, uviđam sve veći značaj iza ovog rituala".