Rivalska nadmetanja
0

Izlet u svemir od sada i po nižim cijenama

Sarajevo-x.com
Jedna kompanija sa sjedištem u Kaliforniji zadala je pravu glavobolju Siru Richardu Bransonu, jer je ponukana novonastalom svjetskom ekonomskom krizom odlučila svima zainteresiranima pružiti priliku da zakorače u svemir za upola manju cijenu od one koju za ovo "izvanzemaljsko" iskustvo naplaćuje slavni Britanac.

Iz kompanije XCOR Aerospace, smještene u pustinji Mojave, saopćeno je kako je već 20 osoba kupilo karte za put u svemir na koji će se uputiti privatnom letjelicom Lynx za dvije osobe. Ovi sretnici će tako imati priliku smjestiti se 60 km iznad Zemlje, te svoju rodnu planetu vidjeti u potpuno drugom svjetlu i doživjeti bestežinsko stanje.

Kako prenose američki mediji, ova kompanija nezaboravno iskustvo naplaćuje 95.000 dolara, dok Virgin Galactic Sira Richarda od svojih klijenata traži 200.000 dolara za vožnju u svemirskoj letjelici sa osam sjedišta koja će se smjestiti 100 km iznad Zemlje.

Nakon što je XCOR u utorak saopćio vijest o nižoj cijeni suborbitalne usluge, otkriven je i identitet prvog putnika. Riječ je o Peru Wimmeru, danskom avanturisti i investicijskom bankaru koji živi u Londonu, a koji je ujedno i investitor ove kompanije.

Wimmer se nada kako će uživati u ljepotama svemira 2011. godine, ukoliko u toku 2010. godine bude uspješno obavljena serija testnih letova Lynxa, letjelice koja je dizajnirana da uzleti i sleti poput aviona. U Lynxu ima mjesta samo za jednog avanturistu i pilota, bivšeg NASA- inog zapovjednika Ricka Searfossa.

Prema riječima Julesa Klara iz XCOR-a, iako izlet u suborbitalni prostor i povratak na Zemlju traje manje od pola sata, paket koji košta 95.000 dolara uključuje i pet noćenja u luksuznom odmaralištu u Arizoni gdje će se putnici pripremati za "vožnju svog života". Sretnici će također imati priliku da dožive i bestežinsko stanje u trajanju oko jedne minute, ali će za razliku od putnika Virgin Galactica na sebi imati svemirska odjela, te će biti vezani sigurnosnim pojasevima.

U međuvremenu, britanska kompanija Virgin Galactic planira duže letove, a prvi letovi se očekuju već 2010. godine. Putnici će imati priliku putovati svemirskim letjelicama koje su građene prema modelu prve privatno finansirane svemirske letjelice s posadom SpaceShipOne.

Za razvoj SpaceShipOne zaslužan je inžinjer letjelica Burt Rutan i njegova kompanija Scaled Composites, također bazirana u američkoj pustinji Mojave. Ova letjelica je 2004. godine osvojila 10 miliona dolara vrijednu nagradu, a nakon uspješno obavljena tri putovanja u suboribitalni prostor.

Rutan sada nadgleda razvoj prve letjelica Virgin Galactica, koja bi se mogla zvati SpaceShipTwo, a testni letovi bi se trebali održati već iduće godine ili najkasnije 2010. godine.

Otkako je 2005. godine Bransonova kompanija počela s prodajom karata, više od 200 potencijalnih putnika uplatilo je depozit u iznosu od najmanje 20.000 dolara.