Priroda, istorija, gastro
5.1k

Gdje za vikend, a da nije na more? Posjetite beskrajne ljepote toka rijeke Une

Klix.ba
Štrbački buk (Foto: E. M./Klix.ba)
Štrbački buk (Foto: E. M./Klix.ba)
Otežana putovanja u vanrednoj situaciji donijela su i priliku da bolje upoznamo Bosnu i Hercegovinu. Sigurni smo da će vas oduševiti Krajina, sa prelijepom Unom, starim utvrdama, spomenicima nove bosanske istorije, te odličnom gurmanskom ponudom.

Turistički agent Igor Porobija ovaj put predlaže posjetu Krajini, a ljepote toka Une nikoga neće ostaviti ravnodušnim. "Zaplovimo" našom najčistijom rijekom te kulturnim i prirodnim bogatstvima Krajine.

Kažu da (ljuti) Krajišnici svoj kraj smatraju najljepšim dijelom Bosne i Hercegovine, a mnogi koji tamo odu to i potvrde. Ljepota je svakako u oku posmatrača, no, nedvojbeno je da je Krajina prelijepi biser "brušen" kristalno čistom Unom. Bez obzira iz kojeg dijela naše zemlje se zaputite prema Krajini, pred vama je ne pretjerano razvijena infrastruktura, no, to ne smije biti razlog da ne upoznate ovaj dio Bosne i Hercegovine. Zato rezervoar do vrha, potrepštine u gepek, avanturistički duh u srce, osmijeh na lice i put pod n... točkove.

Bosanska Krupa

Krupa sigurno zauzima visoko mjesto na listi potcijenjenih destinacija Bosne i Hercegovine. U centru se nalazi srednjevjekovna tvrđava, a odmah ispod u svega par stotina metara kultorloški kontrast Krupe - Gradska džamija, te katolička i pravoslavna crkva. U gradu se nalaze i dva otoka, Zeleni otoci, s mnoštvom zanimljivih sadržaja za svačiji ukus.

Bosanska Krupa (Foto: E. M./Klix.ba)
Bosanska Krupa (Foto: E. M./Klix.ba)

Ostrožac

Neka Ostrožac na Uni bude nezaobilazna tačka vašeg putovanja. Gotovo nestvarno utvrđenje objedinjuje više stilova gradnje, a svjedočilo je svim važnijim epohama ovdašnje istorije. Danas predstavlja jednu prelijepu ahritektonsku cjelinu koja s obzirom na sve okolnosti odlično odolijeva zubu vremena. U dvorištu unutar zidina je nekoliko kamenih spomenika, očuvane su i prostorije koje su stoljećima služile za potrebe komande i zapovjednika, a o pogledu koji se pruža s Ostrožca suvišno je i govoriti. Nakon odmora za dušu uputite se prema svega 20-ak kilometara udaljenom Bihaću.

Una u Bihaću (Foto: R. D./Klix.ba)
Una u Bihaću (Foto: R. D./Klix.ba)

Bihać

Iako nazigled sasvim običan grad, Bihać zaista nudi mnogo toga. Ako bi se ikada pravila lista neobičnih istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine (i Europe ?), bihaćka Fethija bi se zasigurno našla "u vrhu tabele“. Nekadašnja crkva u džamiju je pretvorena dolaskom Osmanlija, a na fasadi su i dan danas vidljivi elementi gotičke arhitekture koji zajedno s minaretom čine neobičan kontrast. Otiđite i do Kapetanove kule, dijela nekadašnje tvrđave, a pored iste se nalazi i kameno turbe, još jedan važan lokalni istorijski spomenik. Ljubitelji novije istorije i oni koji čeznu za nekim, ne tako davnim, vremenima, nešto za sebe sigurno će pronaći u Muzeju I. zasjedanja AVNOJ-a.

Prošetajte uz Unu, uživajte u pogledu na nekoliko otočića u blizini samog centra grada, a osvježenje i obrok potražite u nekim od mnogobrojnih restorana i kafića uz samu rijeku. Na posjetu Krajini ne štedite vrijeme. Prenoćiti možete upravo u Bihaću, lokalni hoteli i pansioni mnogo su jeftiniji od europskog prosjeka, a ne zaboravite da time i novac ostaje u našoj zemlji.

Jeste li znali? Vrelo Une do sada je istraženo do dubine od 248 metara, ali dno nije dosegnuto.

Prirodni biseri

Nakon doručka i jutarnje kafe iz Bihaća se zaputite cestom koja vodi u pravcu Bosanskog Petrovca i Ključa. Uz Unu ćete vidjeti i restorane s lijepim terasama i ambijentom. Upitajte "lokalce“ za preporuku obroka – ljubitelji ribe mogu uživati u unskim pastrmkama, ništa manje ukusnim od mnoštva "instagramičnih“ obroka kojima nas "bombarduju“ na internetu.

Vozite u pravcu Petrovca i Ključa do mjesta Ripač, a (relativno skromni) putokazi dalje vas makadamskim putem vode prema Japodskim otocima. Nakon otprilike 5 kilometara doći ćete na odredište.

Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)
Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)

Uživajte u prirodi i miru. Izuzev turista koje zateknete, većina zvukova oko "srcolikih“ otoka svode se na žubor rijeke i cvrkut ptica skrivenih u gustim krošnjama drveća. Ako su prirodne "antistress“ zone s raznih TV emisija nešto što vas privlači, postoji velika šansa da takvo nešto pronađete upravo ovdje, u najljepšoj emisiji koju možete zamisliti, s vama u glavnoj ulozi. Da li vam za Japodske otoke treba 15 minuta, sat, dva ili cijeli dan, prepustit ćemo vama. Ako više preferirate prirodu od spavanja u gradu, Japodski otoci su fantastična lokacija za noćenje, a ponuda je šarolika, od luksuznih vikendica i apartmana, preko bungalova, pa do kućica na drvetu.

Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)
Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)

To, ipak, nije sve. Zaputite se nazad prema Ripaču. Od Ripača vozite u pravcu Gorjevca, zatim dalje do mjesta Čukovi i Orašac. Nakon skromne ceste koja vas vodi do Orašca pripremite se za još makadama i ne brinite, svaka sekunda će se na kraju isplatiti.

Za one znatiželjne - ukoliko odlučite produžiti vaš boravak u Krajini, obavezno posjetite Kulen Vakuf, iznad kojeg se nalazi stara tvrđava Ostrovica. Na udaljenost od 11 kilometara od Kulen Vakufa, nalazi se Martin Brod, još jedan prirodni biser Krajine

Nakon nešto više od 8 kilometara doći ćete pred Štrbački buk, a nećemo pretjerati ako ovaj vodopad nazovemo čudom prirode. Vrijeme uživanja ponovo ostavljam putniku na volju, no, siguran sam da se od prizora koje nudi Štrbački buk nećete odvojiti tako lako.

Ostrožac
Ostrožac

Neka ljepote Krajine ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine u svima nama potaknu želju za upoznavanjem domovine, a posjetama i promocijom svega što imamo pomažemo domaći turizam i kompletnu domaću ekonomiju.