Za ograničeni budžet
31

Gdje putovati u 2024. bez da izdvojite "bogatstvo"? Conde Nast preporučuje ove destinacije

N. O.
Matka kanjon u Sjevernoj Makedoniji (Foto: Shutterstock)
Matka kanjon u Sjevernoj Makedoniji (Foto: Shutterstock)
Magazin Conde Nast Traveler izdvojio je 21 destinaciju svijeta koje možete posjetiti bez da izdvojite bogatstvo za putovanje, a na listi je i Sjeverna Makedonija za koju ističu da je "jedna od kriminalno najpotcijenjenijih zemalja u Evropi".

Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja odmora, od pronalaženja jeftinih mjesta za putovanje i sigurnosti željene destinacije do hotelskih opcija. Ipak, htjeli mi to ili ne, postoji jedna stvar koja utječe na naše odluke o putovanju više od bilo čega drugog - novac.

Magazin Conde Nast Traveler objavio je listu od 21 destinacije koju preporučuje za one s ograničenim budžetom.

"Malo smo kopali da pronađemo zemlje u kojima američki dolar ide najdalje, na osnovu trenutnih kurseva. I dok naša nestalna globalna ekonomija znači da se te stope mogu promijeniti u bilo kojem trenutku, određena mjesta su konstantno nudila više za naš novac", navode.

Na listi je pobrojano i nekoliko zemalja Balkana, a ona uključuje sljedeće: Mađarsku, Južnu Koreju, Meksiko, Mongoliju, Vijetnam, Brazil, Južnoafričku Republiku, Šri Lanku, Kostariku, Filipine, Madagaskar, Egipat, Maleziju, Indiju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Nepal, Gambiju, Indoneziju, Albaniju i Uzbekistan.

Kad se radi o zemljama u blizini, za koje neće biti potrebno izdvojiti previše novca na prevoz pobrojane su Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija za koju navode: "Beograd nastavlja da se pojavljuje kao jedan od najuzbudljivijih kulturnih epicentra Evrope, ali je znatno jeftiniji od, recimo, Pariza ili Berlina (barem za sada). Relativno je lako pronaći hotele ispod 100 dolara, iako smještaj nije toliko važan kada cijelu noć provedete plešući u klubovima širom grada. Ipak, poželjet ćete da se odmorite i istražite bogatstvo beogradskih muzeja i instalacija savremene umjetnosti, od kojih su mnoge otvorene u posljednjih nekoliko godina".

Za Sjevernu Makedoniju ističu da ostaje "jedna od kriminalno najpotcijenjenijih (i stoga pristupačnih) zemalja u Evropi".

"Ova nacija bez izlaza na more je hit za one koji znaju, posebno ako se uputite u šarmantni grad Ohrid. Ima sve popločane ulice i neobične crkve koje se mogu očekivati ​​od evropskog grada, uz dodatnu prednost što se nalazi na obali nevjerovatno prelijepog i bioraznolikog Ohridskog jezera", navode.

Još jedna destinacija u blizini koju su izdvojili je Albanija za koju navode da je mnogo jeftinija od drugih evropskih zemalja što znači da još uvijek ima šanse da se izbjegnu gužve.