Prirodni fenomen
68

Divlji konji na planini Cincar jedinstveni su Evropi: Očaravajući prizori nikog ne ostavljaju ravnodušnim

N. C.
Divlji konji na planini Cincar (Foto: Goropro)
Divlji konji na planini Cincar (Foto: Goropro)
Na visoravni Kruzi, u podnožju planine Cincar, nedaleko od Livna, nesputano živi više stotina divljih konja.

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim bogatsvima, a krdo konja na planini Cincar jedan je od prirodnih fenomen koji se ne može vidjeti više nigdje na evropskom kontinentu.

Ovaj kraj je među rijetkim mjestima na svijetu koja na jednom mjestu ima ovoliki broj divljih konja. Riječ je o potomcima onih pitomih, koje su njihovi vlasnici 70-tih godina prošlog vijeka, dolaskom mehanizacije, pustili u prirodu da žive slobodno.

S vremenom su se umnožavali i danas ih je na tom lokalitetu, prema procjeni, više od 800. Sada svakodnevno stotine razigranih konja na zaravni Kruzi trčkara oko starih kamenih trapova.

Na visoravni Kruzi i ljeti i zimi okupljaju se velika krda divljih konja, po kojima se livanjski kraj pročuo širom svijeta. Prekrasni prizori divljih konja koji se slobodno kreću na površini od 100 četvornih kilometara, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ovaj nevjerovatni pejzaž, kao i divlji konji, privlače i brojne avanturiste i turiste koji žele uživati u ovom prirodnom fenomenu. Oni su trenutno najveći turistički potencijal livanjskog kraja, jer su jedinstvena atrakcija u svijetu.