Promo
31

Centrotours organizuje vjerska putovanja na Umru

Obavite Umru u organizaciji turističke agencije Centrotours. Posjetite muslimanska sveta mjesta Mekku i Medinu u novembru i decembru 2019. godine.

Turistička agencija Centrotours organizuje jedinstveno putovanje u Mekku i Medinu, sveta mjesta muslimana. Posjetite Poslanikovu džamiju, Brdo Uhud, Brdo milosti i druga sveta mjesta od velikog značaja za sve muslimane u pratnji iskusnih vodiča koji će vam pomoći da sve obrede izvršite u skladu sa propisanim pravilima.

Nakon leta iz Sarajeva avio kompanijom Turkish Airlines preko Istanbula, putnici prvo stižu u grad Medinu. Kamen temeljac ovom gradu postavio je najvrjedniji čovjek kojeg je Allah stvorio – Muhammed s.a.v.s. Istina, Medina je postojala i prije poslanika Muhammeda, s.a.v.s., ali tada se zvala Jesrib i bila je mali trgovački gradić. Međutim, Allah dž.š. odabrao ga je kao svjetost i odredio da ovaj grad bude oslonac njegove vjere.

Nakon posjete Poslanikovoj džamiji, putnici će imati priliku obići Mesdžid Quba. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nakon toga slijedi i put ka brdu Uhud za koje je poslanik a.s. rekao: "Uhud je planina koju volimo i koja voli nas". U podnožju brda nalazi se mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od poslanikovih ashaba. Planirana je i posjeta Mesdžidu Kibletejn, džamiji sa 2 kible.

Nakon Medine slijedi putovanje u Mekku, najsvetiji muslimanski grad, grad u kojem je Muhammed a.s., utemeljitelj islama, rođen i u čijem se srcu nalazi Sveta Kaaba. Da je Mekka centar i najsvetije mjesto muslimana govori i činjenica da je samo muslimanima dozvoljen ulazak u ovaj grad. Za sve muslimane svijeta samo pogled na svetu Kaabu opisan je kao nadasve emotivno iskustvo, a dolazak u ovaj grad životni je san. Iako je danas moderan grad, sa velikim građevinskim projektima kao i najvećim i najvišim tornjem sa satom na svijetu, ovo je ipak još uvijek grad u pustinji sa srcem drevnog arapskog sela.

Prvo odredište putnika je Arefat, nakon čega odlazimo do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Putovanje nastavljamo odlaskom prema Muzdelifi, a nakon toga i Mini. Planirana je i posjeta planini Al Nour koja se nalazi istočno od Mekke. Na njoj se nalazi čuvena pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik a.s. primio objavu svete knjige Kur’an. Putnici će imati priliku provesti vrijeme u Haremu i u obavljanju tawafa i sa'ja kao i obavljanje drugih ibadeta zavisno od interesa pojedinaca.

Centrotours organizuje putovanje na Umru sa polaskom iz Sarajeva u periodu od 13. do 24.11.2019. godine i od 04. do 15.12.2019. godine po cijeni već od 2.095,00 KM, sa uključenim taksama i vizom.

Detaljan program putovanja dostupan je na web stranici www.centrotours.ba. Dodatne informacije dostupne su na telefon 033/407-660 ili 033/407-407.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Od umre do umre Allah dž.š., briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim dženneta."