Ugodan dašak prošlosti
210

Čardaklije kod Bihaća: Seoska oaza koja podsjeća na vrijeme od prije stoljeće i po

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Kad drumom od Bihaća krenete nizati kilometre u smjeru Sarajeva ne preporučujemo da projurite, već da se zaustavite u Čardaklijama. U pomami raznih etno sela, ovo seosko domaćinstvo originalan je i zanimljiv kutak kojeg vrijedi posjetiti.

Dok ispod krošnji stabala u dvorištu uživate u nekom od domaćih specijaliteta, diveći se konjima koji šetaju oko vas, a gledajući krajiška brda i šume u daljini, imate osjećaj da je vrijeme stalo.

I to baš nekad prije sto i pedest godina kad je ovdje neko od predaka današnjih Radoševića napravio čardak, a mještani njegove ukućane nazvali čardaklijama.

Današnje Čardaklije postoje već sadam godina, a građene su četiri godine. Gostima nude pregršt gastronomskih delicija, izvoran seoski ambijent i smještaj u miru i tišini, na način kako je to vrijeme nekad nalagalo.

I cijene nisu nepovoljne, već će vam i prvi pogled na cjenovnik izmamiti osmjeh na lice. Dvije bosanska kafe, uštipci s heljdom i kajmakom te cicvara i kiselo mlijeko zadovoljit će i najizbirljivije nepce, a koštat će vas samo 20 maraka.

"Al' se nekad dobro jelo" pjevao je Balašević, a vi ćete pomisliti da je to baš himna ovog posebnog mjesta.

Naravno, ugostiteljska ponuda nudi i obilje jela od mesa, kao i, kako kažu, najbolju ribu koju možete probati u ovom dijelu naše zemlje. Osim tradicionalnih jela iz ovog kraja, kuhinja sprema i mnogo onoga što inače naručujete, samo će vam sada biti servirano na čardaklijski način.

Domaćin nam se pohvalio i s 31 krevetom smještenim u čardacima u vidu soba i apartmana.

U Čardaklijama možete jahati konje, šetati prirodom, zaigrati nogometa na seoskom proplanku, kako se to nekad na selu radilo ili samo ležati pod krošnjom drveta i gledati kako oblaci plove prema Bišću...