Obasjano suncem
218

Blidinjsko jezero u potpunosti je zaledilo usljed niskih temperatura, pogledajte idilične prizore

N. O.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Usljed nižih temperatura koje su se posljednjih dana spuštale ispod nule Blidinjsko jezero u potpunosti je prekriveno ledom, a uz snijeg na obližnjim vrhovima Vrana i Čvrsnice prizori su idilični.

Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u našoj zemlji, a svake godine tokom zimskih mjeseci ono se pretvara u ledenu plohu. Isto se desilo i s prvim minusima ove godine, a fotografije koje je zabilježio reporter portala Klix.ba bilježe idilične prizore dok trenutna temperatura iznosi -3 stepena Celzijusa.

Posjetioci ga zbog toga koriste kao podlogu za klizanje uz pogled na ljepote prirode u sklopu Parka prirode Blidinje. Tako su prethodnih godina nerijetko dijelili snimke i fotografije klizanja u jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Smješteno je između planina Vran i Čvrsnica, a zauzima površinu od otprilike šest kilometara kvadratnih. Najveća dubina jezera je 3,5 metara dok je prosječna dubina jedan metar. Široki dio obalnog pojasa je dosta plitak, gdje dubina jezera ne prelazi pola metra.

Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Iako relativno plitko, ono je dom nekoliko životinjskih vrsta, a u njemu se nalazi i endemska riba oštrulja, ubačena iz Buškog jezera.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto. Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika područje oko jezera i jezero je 30. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.