Putovanja
394

Beč u 4K rezoluciji: Grad muzike, kočija i gastarbajtera iz bivše Jugoslavije

Klix.ba
YouTube kanal Cities in 4K nastavlja svoju tradiciju objavljivanja izuzetno detaljnih videa svjetskih gradova u 4K rezoluciji. Ovoga puta na redu je neprevaziđeni Beč.

Glavni grad Austrije i jedan od najljepših gradova Starog kontinenta mjesto je muzike, restorana, kočija te barokne, keltske i romanske ostavštine u vidu arhitekture i ruševina drevnih naselja.

Grad ima blizu 1,8 miliona stanovnika, a sa okolinom i do 2,6 miliona. Beč je sjedište države, ali i istoimene savezne pokrajine. Grad na Dunavu je drugi najveći na svijetu po broju stanovnika koji govore njemački jezik, mada se na ulicama čuju gotovo svi svjetski jezici.

Među najčešćim jezicima koji se mogu sresti svakako su oni iz zemalja bivše Jugoslavije. Beč ima jednu od najraznovrsnijih etničkih mapa na svijetu, a najveće manjine su Srbi, Turci, Poljaci, Ukrajinci, Rumuni, Hrvati i naravno Bosanci i Hercegovci.

Dijelovi i građevine Beča koji se mogu okusiti putem priloženog videa su Wiener Staatsoper, Hofburg, Österreichische Nationalbibliothek, das Parlament, Stephandsom und Platz, Graben, Albertina Museum, Schloss Schönbrunn, St. Peter´s Kirche, Nationalhistorisches Museum i Spanische Reitschule.