Ne preporučuje se mlađima od 18
0

Pušenje u filmovima potiče tinejdžere na ovu naviku

Sarajevo-x.com
Tinejdžeri koji gledaju filmove u kojima glavni glumci puše će najvjerovatnije prihvatiti ovu nezdravu naviku, piše BBC.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji zaključili su da postoji ta veza nakon što su ispitali 5.000 15-godišnjaka. Ovo otkriće bi trebalo potaknuti zakonodavce da promjene cenzorski dobni prag i filmovima u kojima se puši dodijele oznaku da nije preporučljiv za mlađe od 18 godina, smatraju stručnjaci.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Thorax, razmatralo je potencijalni utjecaj oko 360 najpopularnijih filmova na box officeima između 2001. i 2005, uključujući "Spidermana", "Bridget Jones", "The Matrix". 73 posto tinejdžera, koji su gledali većinu tih filmova, su probali cigaretu, a 50 posto su postali aktivni pušači.

Doktorica Andrea Waylen, koja je predvodila istraživanje, kazala je da bi podizanje oznake na filmovima smanjilo pušenje među adolescentima.

No, aktivisti koji zagovaraju pravo na izbor svakog pojedinca hoće li pušiti kažu da je to neopravdano i besmisleno. Prema njihovim riječima, nema dokaza da filmovi koje ljudi gledaju u kinu ili na DVD-u utječu na njihovu odluku o tome hoće li pušiti ili ne.