Skakavac trail 2017.
104

Prva međunarodna trail utrka u zaštićenom Spomeniku prirode Skakavac

Klix.ba
Prva međunarodna trail utrka bit će održana 7. oktobra u zaštićenom Spomeniku prirode Skakavac. S početkom u 9 sati ispred planinarskog doma Hidrogradnje sa Čavljaka startat će utrka od 32 kilometra, dok će u 11 sati iz mjesta Uževica startati utrka od 18 kilometara. Cilj obje utrke je na lokalitetu Jošaničkog potoka.

Iako ove dužine onima koji nisu imali priliku trčati u prirodi izdgledaju malo strašno, iz PD Željezničar poručuju da nema potrebe za paniku.

"Duža staza je limitirana na 10, a kraća na 6 sati tako da učešće mogu uzeti svi i tako iskusiti čari trail trčanja te uživati u jedinstvenim ljepotama Skakavca", saopćeno je.

Utrke će biti održane na području tri sarajevske općine: Stari Grad, Centar i Vogošća. Osim što se organizacijom utrka radi na promociji trail trčanja i zdravog načina života, iste služe za promociju prirodnih ljepota, očuvanja životne sredine i poboljšanja turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Od samog početka u organizaciju utrke pristupilo se veoma ozbiljno i odgovorno, a projekt su prepoznale i podržale zvanične institucije, organizacije, ustanove, društveno odgovorne firme, sporstki i kulturni radnici.

"Ono što nas posebno raduje je to što se u cijelu priču se uključilo i više ambasada prijateljskih zemalja tako da ćemo na utrkama imati trkače ambasadore, a također će ih otvoriti ambasadori koji su odlučili podržati ovaj projekt", saopćeno je iz PD Željezničar.

Osim što će, na dan održavanja utrke, učesnici i gosti će imati priliku uživati u prekrasnim stazama spomenika prirode Skakavac kroz koje budu trčali, na cilju utrke dočekat će ih ekipe fizioterapeuta. Nakon toga će imati ptiliku družiti se u prekrasnom prirodnom ambijentu uz dobru hranu za oporavak, a grupa Konvoj održat će koncert.

Ističu da su najveću pažnju posvetili sigurnosti učesnika, tako da će staze biti maksimalno pokrivene ekipama koje će se brinuti za sigurnost utrke i u svakom momentu pružiti im pomoć ukoliko to bude potrebno.

"Želja nam je da organizacijom ove utrke postanemo prepoznatljivi ne samo u Bosni i Hercegovini, već da postanemo brend i šire i približimo trail trčanje svima u cilju bolje promocije prirodnih ljepota naše države, afirmacije i poboljšanja turističke ponude Bosne i Hercegovine", istakli su.

Način učešća i prijave na Skakavac Trail možete pronaći na web stranici i Facebooku.