Istraživanje
0

Porodica, prijatelji i dobar posao su bitniji od novca

Sarajevo-x.com
Ukoliko mislite da će vas dobitak na lutriji riješiti svih problema i da će vas novac pretvoriti u sretnu i zadovoljnu osobu, razmislite ponovo.

Novac usrećuje ljude, ali ne u tolikoj mjeri koliko je do sada smatrano, pokazalo je nedavno istraživanje, jedno od najvećih koje se bavilo ovom tematikom.

Naime, stručnjaci su utvrdili da novac zaista poboljšava kvalitet života, međutim to ima veoma mali utjecaj na svakodnevno čovjekovo raspoloženje. Istraživanje provedeno u 132 zemlje svijeta i u kojem je učestvovalo 136.000 osoba pokazalo je da su ljudi sretniji kada ih zajednica prihvata i kada su poštovani i imaju kontrolu nad svojim životom, nego kada su "puni kao brod".

Također, dokazano je da je ljudima od bogatstva važnija podrška poridice i prijatelja, a od novca ih više usrećuje dobar posao koji ih ispunjava i na koji idu sa osmijehom na licu.

Veliko istraživanje proveli su strčnjaci kompanije "Gallup" u saradnji sa naučnicima Univerziteta u Illionoisu, a objavljeno je u žurnalu "Personality and Social Psychology".

Kako je istakao Ed Diener, voditelj studije, istraživanjem je utvrđeno da stepen zadovoljstva životom raste shodno osobnom i nacionalnom dohotku. No, pozitivni osjećaju su više povezani s drugim faktorima, kao što su podrška porodice i prijatelja, poštovanje, ali i obavljanje posla koji volite.