lifestyle
0

Poljubac kroz istoriju

Klix.ba
Iako nismo sa sigurnošću utvrdili kako je nastao poljubac znamo da je već dugo sa nama. Običaji i načini ljubljenja su se mijenjali kroz istoriju i varirali od zemlje do zemlje. Neki od tih običaja nisu još uvijek nestali. Ovdje su najinteresantniji od njih.

Drevni Egipćani nisu koristili usne za ljubljenje, oni su se ljubili nosevima. Taj običaj još i danas praktikuju eskimi, polinežani i malezijci. Kinezi se nisu ljubili sve dok zapadnjaci nisu donijeli tu praksu, čak ni danas ne čine to sa zadovoljstvom. Stari Rimljani su se pozdravljali poljupcem u oko ili usta. Rimski car je davao priznanje osobama na taj način što bi im dozvoljavao da ga ljube u razne dijelove tijela, u zavisnosti od visine njegovog priznanja, od obraza do stopala. U carskoj Rusiji, poljubac cara je značio najviše priznanje. Rusi su zaslužni za uvođenje poljupca u čin vjenčanja, naime oni su prvi uveli obavezan poljubac mladenaca nakon potpisivanja i razmjene prstenja. U šestom vijeku, u Francuskoj plesanje je bilo jedan od načina ispoljavanja naklonosti, međutim svaki ples je završavao poljupcem. Vikorijanska etiketa je nalagala muškarcu da pozdravlja žensku osobu poljupcem u ruku. Afrička plemena odaju poštovanje svom poglavici tako što ljube zemlju po kojoj je on prošao. U SAD-u je običaj da se pri susretu ljudi rukuju, standardni pozdrav u Evropi je poljubac u oba obraza.

Vjerovatno su vas neki od ovih običaja nasmijali i smatrate da su totalno ludi. Predlažem vam da još dublje proučite istoriju običaja ljubljenja i iskoristite neke od njih za proslavu Valentinovog sa svojom voljenom osobom. Tako vam sigurno neće nedostajati romantične atmosfere i dobre zabave...

Autor: Valentina Posjetite moj blog na valentina.blogger.ba