Deksalgin 5K trka
956

Plavi trkači u Sarajevu prikupili više od 37.000 KM za edukaciju djece s autizmom

Klix.ba
Udruženje EDUS je prošlog mjeseca pokrenulo kampanju "Trčim za nekoga sa autizmom" uz podršku Udruženja Marathon Sarajevo. Prodajući istrčane kilometre 22. aprila na Deksalgin 5K proljetnoj trci, plavi trkači su prikupili više od 37 hiljada KM.

April se širom svijeta obilježava kao mjesec svjesnosti o autizmu, a prikupljena sredstva će se utrošiti na opremanje učionica i edukaciju više od 100 mališana koji pohađaju EDUS programe. Iz Udruženja EDUS su naglasili da su svi učesnici pokazali da djeci sa autizmom pružaju podršku i nastoje ih uključiti u društvo.

Konačan iznos prikupljenih sredstava i ishod kampanje će biti objavljen u ponedjeljak na druženju koje za plave trkače i trkačice organizuje Udruženje EDUS.

"Zaista smo dirnuti velikodušnošću, zalaganjem i podrškom koje smo dobili od 133 plava trkača i plave trkačice koji su trčali za nekoga sa autizmom. Udruženju EDUS će prikupljena sredstva pomoći za opremanje novih učionica za 109 mališana koji pohađaju naše programe. Posebno smo sretni zbog podrške koju smo dobili od zajednice, jer je svaki plavi trkač pokrenuo u prosjeku 10 do 15 osoba u svom okruženju koji su učestvovali u kampanji", kazala je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

Direktor Udruženja Marathon Sarajevo, Erol Mujanović, naveo je da je ove godine bio veliki odziv plavih trkača koji su pokazali da su osobe velikog srca.

"U ovoj godini dosegli smo rekordan broj učesnika na proljetnoj trci i ovim putem se želimo zahvaliti svim trkačima koji se se odazvali ovoj lijepoj i pozitivnoj inicijativi. Sretni smo jer našim društveno odgovornim djelovanjem uvodimo zdrave i pozitivne promjene u naše društvo", dodao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

U Sarajevu će se 22. juna ove godine sa početkom u 20 sati održati i druga po redu Noćna utrka odn 10K u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo. Na utrci se očekuje 1.000 učesnika, a iz Udruženja Marathon savjetuju trkačima da ne čekaju dugo ukoliko se žele prijaviti na ovu zabavnu i jedinstvenu utrku, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

"Prijave i uplate kotizacije moguće su do 18. juna, ukoliko limit učesnika ne bude popunjen. Sve informacije o trci dostupne su na oficijelnoj web stranici Udruženja Marathon. Na trci će se prodavati i ograničen broj specijalnih dri fit plavih majica sa natpisom 'Trčim za nekoga sa autizmom' i crtežom mladića sa autizmom koju će zainteresovani moći kupiti po cijeni od 20 KM i biti dio zajednice plavih trkača koji podržavaju osobe iz autističnog spektra", navedeno je iz Udruženja Marathon.