lifestyle
0

Otvaranje najviše zgrade na svijetu

Klix.ba
U Taiwanu je otvorena građevina za koju se tvrdi je najviša zgrada na svijetu, a u kojoj će se nalaziti kancelarije, šoping centri pa čak i observatorij.

U petak je na gradilištu bio prisutan veliki broj posmatrača nakon što je otvorena prva faza radova.

Menadžeri ovog objekta, koji strši čak 508 metara u visinu i čija izgradnja košta 1.7 milijardi dolara, očekuju da će do kraja ove godine izdati barem pola poslovnih kapaciteta.

Taipei 101 je prestigao Petronas Towerse u Kuala Lumpuru koji su sa svojih 452 metra do sada glasili za najvisočije oblakodere u svijetu.

Zgradu je svečano otvorio predsjednik Taiwana Chen Shui-bian, koji je reakao da će ovaj objekat mnogo pomoći da se Taiwan ugura na svjetsku scenu.

Bilo je i nekih dilema po pitanju može li se Taipei 101 već smatrati najvišom zgradom. Prošlog mjeseca je Council on Tall Buildings and Urban Habitats preko svog predsjednika Ron Klemencica izjavilo da bi se zgrada proglasila najvišom na svijetu mora biti useljena i u upotrebi.

Ova zgrada, čiju je izgradnju finansirao Taipei Financial Center Corp. u čijem su satavu i China Development Industrial Bank te Cathay Life Insurance Co., će u potpunosti biti završena do kraja sljedeće 2004 godine.

Ipak možda i neće biti zadugo najviša zgrada na svijetu. Kineski investitori odgovorno tvrde da će Shanghai World Financial Centre biti najvisočiji i da će biti završen do kraja 2007. godine.