Vožnja po gradu
41

Održana 25. Kritična masa i zvanično otvorena biciklistička sezona u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U organizaciji BK Trek Team danas je održana 25. Kritična masa Sarajeva. Na ovaj način otvorila se i formalno gradska biciklistička sezona te su obilježene tri godine od prve Kritične mase koja se desila 2015. godine.

I pored toga što je grad prilično pust radi nadolazećeg praznika, u zakazano vrijeme na Vilsonovom šetalištu se okupilo više od 150 biciklista koji su uz pratnju policije napravili krug po gradu i tako poslali poruku svima da su biciklisti aktivni učesnici u saobraćaju i da mole sve ostale učesnike da to poštuju.

"Ovo je danas prvo javno okupljanje nakon nekoliko mjeseci pauze, a jedan od razloga male pauze je i promjena u organizaciji ovakvih događaja. U prethodnih mjesec dana uspjeli smo dobiti sva odobrenja kako od Ministarstva saobraćaja tako i od MUP-a Kantona Sarajevo koji su ujedno i partneri u organizaciji Kritične mase Sarajeva", saopćili su organizatori.

Kritična masa ima cilj skrenuti pažnju na ovu populaciju, na nesigurnost biciklista u saobraćaju jer većina vozača motornih vozila negoduje kada vidi biciklistu na cesti.

"Iako imamo zakonsko pravo voziti se javnim cestama tamo gdje nema biciklističkih staza, vozači motornih vozila se ponašaju jako nekorektno", rekao je Senad Bečković, jedan od organizatora.

Trenutno se gradi biciklistička staza u Novom Sarajevu i Općini Centar što vjerujemo da će mnoge potaknuti da možda bicikl koriste i kao prevozno sredstvo, ali to je nedovoljno i ovim putem želimo prozvati i lokalne vlasti da nastave brže sa projektom izgradnje biciklističkih staza, poručili su organizatori.

Uputili su i poziv odgovornima u gradu i lokalnoj zajednici da krenu u realizaciju spajanja biciklističke staze od Stupa do Ilidže koja je najbitniji dio za bicikliste Sarajeva.

"Biciklizam nije samo sport, on je i zdravlje. Promovišući biciklizam promovišemo zdrav način življenja. Vožnjom bicikla imat ćemo čistiji grad, zato drage Sarajlije mislite o svom zdravlju i čistoći našeg grada. Na kraju se zahvaljujemo našim prijateljima i sponzorima Laktalis i Dukat Fit, Sarajevski Kiseljak i ProSport te Vispaku koji su nas dočekali sa svojim proizvodima prije, a i na kraju vožnje", navedeno je u saopćenju BK Trek Teama.