lifestyle
101

Odgađanje alarma šteti, naučite ustajati ujutro istog trena kad čujete zvono

Klix.ba
Bez obzira koliko vam se spava ujutro kada zazvoni alarm i bez obzira što mislite da će vam onih dodatnih oet ili 10 minuta mnogo značiti, odgađanje alarma ustvari može donijeti više štete nego koristi.

Spavanje ili drijemanje nakon zvona alarma može učiniti da se osjećamo još umornije i pospanije, poručuju stručnjaci.

Razlog ovome je taj što je pet minuta ili 10, koliko već odgađate jutarnju zvonjavu alarma, nedovoljno kako bi ljudsko tijelo palo u dubok san, koji je u suštini i najznačajniji za odmor i dobijanje energije.

Pored ovoga, može se desiti i da mozak nesvjesno zamijeni alarm sa tjelesnim satom. Ovo je teorija koju mnogi podržavaju, uključujući i Dana Arielya, stručnjaka za ljudsko ponašanje koji savjetuje da alarm podesimo tačno u ono vrijeme u koje moramo ustati, piše Independent.

"Recimo da morate ustati u 7 ujutro. Međutim, pošto imate problema sa ustajanjem iz prvog puta namjestite alarm malo ranije i onda ga odlažete nekoliko puta do 7 sati, nekad i zakasnite. Ukoliko je ovo vaša strategija, zavarat ćete mozak i on više neće znati da alarm zvoni jer morate ustati", mišljenja je Ariely.

Činjenica je kako je naše tijelo rob navika, a stvaranje navike ustajanja istog momenta kada začujemo zvono alarma je najbolja stvar koju možemo učiniti.