10 lokacija
15

Nextbike proslavlja drugi rođendan: Više od 2.500 aktivnih korisnika bicikala

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Prije tačno dvije godine na ulicama Sarajeva pojavili su se bicikli koji su građanima stavljeni na raspolaganje kao još jedan oblik prevoza i rekreacije. Po uzoru na evropske gradove, uveden je Nextbike sistem gradskih bicikala.

Već od prvog dana Nextbike nailazi na sjajne reakcije kompletne javnosti, a nakon dvije godine rada ovaj sistem broji više 2.500 aktivnih korisnika.

Ekološki čist, zdrav, cjenovno pristupačan i zabavan, Nextbike je omogućio korisnicima da brzo i efikasno stižu na svoja odredišta, izbjegavajući gužve u saobraćaju i probleme sa parking prostorom.

"Sve je veći broj onih koji biraju upravo bicikl kao svoje osnovno prevozno sredstvo za odlazak na posao, fakultet ili za druge svakodnevne obaveze. To pokazuju i statistike korištenja Nextbike sistema prema kojima je u prethodnih 12 mjeseci ostvareno preko 43.000 najmova. Najveći broj najmova dešava se upravo u ranim jutarnjim ili poslijepodnevnim satima, što je pokazatelj da se bicikl uveliko koristi kao prevozno sredstvo za odlazak ili povratak sa posla", izjavili su iz Nextbikea.

U Sarajevu trenutno postoji šezdeset bicikala i deset lokacija na kojima je moguće vršiti najam i povrat bicikala. Međutim, iz Nextbikea ističu da su potrebe grada znatno veće.

"Svakodnevno putem e-maila ili Facebook stranice dobijamo upite građana za postavljanje novih lokacija. Nedavno smo proveli anketu u kojoj su građani Sarajeva mogli glasati za naselje u kojem žele vidjeti novu Nextbike stanicu. U samo dva dana anketu je popunilo više od hiljadu građana, a najviše tražene lokacije su u naseljima Čengić Vila, Otoka, Baščaršija i Ilidža. Istovremeno, rezultati ankete i broj učesnika potvrdili su da Nextbike zaista predstavlja potrebu građana Sarajeva i da ga rado žele koristiti kao prijevozno sredstvo u svojim svakodnevnim obavezama. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u prilici širiti našu mrežu stanica i povećati broj bicikala", kazao je direktor Nextbike projekta u BiH Ahmed Ćerimović.

Nakon Sarajeva i Tuzle, sistem pod nazivom "BL-Bike" Powered by Nextbike uspostavljen je i u Banjoj Luci, a inicijalni kontakti povodom daljeg širenja sistema ostvareni su i sa gradskim upravama u Zenici i Mostaru.