lifestyle
34

Muškarac u napuštenom hangaru otkrio historijski vrijedan objekat

Klix.ba
Istraživač urbanih mjesta i fotograf Ralph Mirebs otkrio je jednu veoma rijetku i vrijednu napuštenu građevinu u mjestu Baikonur u Kazakhstanu.

Na prvi pogled građevina je izgledala poput hangara na aerodromima, ali nakon što je ušao unutra shvatio je da je riječ o historijski vrijednom objektu.

Kosmodrom je kilometrima udaljen od hangara, a radi i danas jer je svemirski program NASA-e nedavno ugašen u tom mjestu, ali je to i dalje jedino područje s kojeg astronauti mogu uzletjeti do Međunarodne svemirske stanice u svemirskim raketama ruskog Soyuza.

Hangar je iz perioda kada su se Rusi i Amerikanci takmičili u istraživanju svemira. Izgrađen je 1974. godine za svemirski program Buran u kojem su se pravili neki od najnevjerovatnijih istraživačkih brodova. Program Buran je stopiran 1988. godine, ali je hangar bio operativan do 1993. godine i bio je jedan od tri građevine sa najnaprednijom tehnologijom u to vrijeme.

Kolaps Sovjetskog saveza uzrokovao je smrt ovog postrojenja 1993. godine. Nažalost, samo je jedna svemirska letjelica od ukupno tri učestvovala u misiji. Dvije letjelice ostale su u hangaru i sada su vrijedni historijski predmeti koji svjedoče o davnim vremenima i moći pojedinih zemalja svijeta.

Cijeli prostor prekriven je prašinom i ptičijim izmetom. Keramika je počela otpadati, kao i pod. Pitanje je vremena kada će ova dva komada historije svemirskog istraživanja nestati zauvijek.

Fotograf Mirebs kazao je kako ove dvije letjelice trebaju biti smještene u muzej jer nisu nešto što viđamo svaki dan.