promo
174

Muči Vas nadutost? Poslušajte savjete gastroenterologa

Napetost stomaka, osjećaj punoće, glasno krčanje u stomaku i bol. Sve su to simptomi nadutosti koja se može javiti kod svakoga, bez obzira na godine, spol, stil života ili opšte zdravstveno stanje.

Zašto se nadutost javlja i kako je se riješiti – odgovore će dati dr Asmer Karabeg, internista-gastroenterolog. U zdravim crijevima se nalaze gasovi, koji su posljedica razlaganja hrane pod uticajem bakterija koje su normalno prisutne u crijevima. Onda kada se gasovi i nadutost javljaju previše često, kada remete kvalitet života – vrijeme je da se javite ljekaru. Nadutost je često propraćena učestalim podrigivanjem, stomačnim grčevima, kruljenjem u stomaku i prekomjernom količinom gasova.

Zbog čega se pacijenti najčešće jave ljekaru?

Osjećaj težine i pritiska u želucu neposredno nakon obroka su najčešći razlozi zašto se pacijenti jave ljekaru. Tu su još grčevi, kruljenje u stomaku, gasovi te tupa bol u trbuhu.

Šta izaziva nadutost?

Najčešći uzrok nadutosti je halapljivo jedenje, pri čemu se proguta i velika količina zraka. Na nadutost utiče i vrsta hrane koja se unosi, kao i bakterije koje sudjeluju u razgradnji iste. Neka organska oboljenja kao što su gastritis, manjak enzima gušterače, nepodnošljivost na laktozu i sl., također mogu biti uzrokom nadutosti. Tome još treba dodati i funkcionalne poremećaje kao što su sindrom iritabilnog kolona (nervoznog crijeva) i dispepsija (loša probava).

Kako prevenirati i ublažiti nadutost?

Prvi korak je promjena prehrambenih navika, načina pripreme hrane. Smanjen unos namirnica koje izazivaju nadutost je jedan od savjeta. Također, treba smanjiti i unos alkohola, šećera, gaziranih pića i tijesta. Neke namirnice kao što su brokule, karfiol, grah, kupus i grašak treba dodatno uzeti u obzir i izbjegavati one za koje pacijent zna da mu nanose štetu. Treba razmisliti i o smanjenju unosa slatkog mlijeka, a preferirati kiselo mijeko, jogurt, kefir. U svemu tome, treba voditi računa da se unosi hrana bogata biljnim vlaknima.

Univerzalno je pravilo umjerenost i dosljednost, izbjegavanje obilnih obroka i preskakanja istih. Hranu treba polako žvakati i jesti polako. Fast food, tj. brza hrana nikako nije dobar izbor.

Problem se rješava uklanjanjem uzroka

Ponekad se desi da uprkos tome što se pacijent pridržava gore navedenih preporuka, nadutost i prekomjerni gasovi i dalje postoje. Tada savjetujem upotrebu dokazanih, sigurnih i prirodnih preparata, kakav je preparat koji sadrži Lactobacillus plantarum 299V (Flobian®).

Flobian® djeluje u crijevima gdje sprječava nastanak gasova i uklanja uzrok nadutosti. Preparat je potpuno siguran za dugotrajnu primjenu. Kod nadutosti i gasova preporuka je da se koristi najmanje 4 sedmice, kako bi problem bio dugoročno riješen. Kod takve primjene, 9 od 10 pacijenata je zadovoljno, a to pokazuju i kliničke studij.

Za kraj

Ako se nadutost javlja povremeno, onda to ne predstavlja problem. No ukoliko se i pored poduzetih mjera ne povuku simptomi otežanog varenja, te ako se jave simptomi "alarma" (mučnina, povraćanje, bolovi, krv u stolici, zatvor ili proljev) treba se javiti ljekaru kako bi se eliminisala neko drugo oboljenje.