Djelo Marka Fehera
154

Znakovita poruka s kreacije bh. dizajnera na Beogradskoj sedmici mode: Ne zatvaraj oči na zločin

N. O.
Foto: Marija Mladjen/ATAImages/Pixsell
Foto: Marija Mladjen/ATAImages/Pixsell
Bh. dizajner Marko Feher bio je dio Beogradske sedmice mode i to revije Tribute to Vivenne Westwood na kojoj je predstavio komade odjeće čija je tema bila "Ne zatvaraj oči na zločin - stop femicidu".

Feher se smatra za jedno od najprepoznatljivijih imena u modnoj industriji Bosne i Hercegovine, ali i regije, a njegove kolekcije nerijetko koketiraju s avangardom i skoro uvijek su društveno osviještene. Stoga ni kreacija predstavljena na Belgrade Fashion Weeku ne iznenađuje.

Na haljini koja je bila dio revije Tribute to Vivienne Westwood bilo je ispisano: "Ne zatvaraj oči na zločin", dok se manekenka pojavila s rukom i očima obojenim u crveno.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages/Pixsell
Foto: Marija Mladjen/ATAImages/Pixsell

"Femicid (eng. femicide) je zločin iz mržnje nad osobama ženskog spola motivisan spolom žrtve", navedeno je ispod.

Marko je u ranijem intervjuu za Klix.ba pojasnio šta želi prenijeti svojim kreacijama: "Poenta i fokus je uvijek na inspiraciji i priči koju želim ispričati, a to je uvijek lična priča i ima isključivo veze s mojim životom, odrastanjem, pogledima na svijet i slično", kazao je.

Svojom nedavnom bridal kolekcijom je odlučio propitati tradicionalne vrijednosti i pravila odijevanja nametnuta društvenim normama, potaknuti nas na promišljanje o rodnim ulogama, ali i o toksičnoj muškosti.

Banjalučki dizajner, koji je svoj modni put nastavio na prestižnom londonskom Central Saint Martinsu, svoje je kolekcije predstavljao od Zagreba, preko Sarajeva i Skopja, pa sve do Vancouvera i Londona, ali uprkos tome uvijek ga je najviše intrigiralo podneblje u kojem je odrastao i krute norme koje u tom našem kutku svijeta vladaju.