Moda i ljepota
0

WHO objavila statistiku o očekivanom trajanju života za 2007.

Sarajevo-x.com
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je novu statistiku o procijenjenom trajanju života za svoje 193 zemlje članice, među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina, a rezultati se temelje na podacima iz 2005. godine.

Prema novoj statistici, dječaci rođeni u Bosni i Hercegovini najvjerovatnije će živjeti 70 godina, dok će djevojčice najvjerovatnije doživjeti životnu dob od 77 godina. Smrtnost novorođenčadi prema podacima iz 2005. iznosi 13 beba na 1000 novorođenih. Podaci također pokazuju da u BiH na 100.000 HIV negativnih ljudi umre 8 osoba od tuberkuloze.

Muškarci u Hrvatskoj imaju očekivano trajanje života 72 godine, a žene 79 godina. Muškarci i žene u Srbiji nalaze se u nešto lošijem položaju te muškarci imaju procijenjeno trajanje života 70 godina, a žene 75 godina.

Od zemalja bivše Jugoslavije najduže očekivano trajanje života i za žene i za muškarce imaju Slovenci - muškarci će najvjerovatnije doživjeti 74 godine, a žene 81 godinu.

Prema izvještaju WHO, najduže očekivano trajanje života imaju dječaci rođeni u maloj i bogatoj državi San Marino, čak 80 godina. Najduže očekivano trajanje života za muškarce, odmah poslije San Marina, imaju Australija, Island, Japan, Švedska, Švicarska, Kanada, Izrael, Italija, Monako i Singapur.

Žene u Japanu tradicionalno imaju najbolje izglede za dug i prosperitetan život. Naime, najnoviji podaci pokazuju da je njihovo očekivano trajanje života čak 86 godina. Zemlje u kojima žene imaju najviše izgleda za dug i prosperitetan život su, osim Japana, Monako, Andora, Australija, Francuska, Italija, San Marino, Španija i Švicarska.

Amerikanci će najvjerovatnije doživjeti životnu dob od 75 godina, dok će ih njihove supruge nadživjeti za 5 godina.

U najtežem položaju nalaze se djeca u Sierra Leoneu, gdje je očekivano trajanje života za muškarce samo 37 godina. U teškom položaju nalaze se i djeca rođena u Afganistanu, gdje na 1.000 rođene djece umre čak 165 beba.

Kao jedan od važnih faktora koji utiču na trajanje života navodi se zdrava prehrana, konzumacija duhana i duhanskih proizvoda, kao i slabo i neefikasno ulaganje i trošenje novca u zdravstvu.