Moda i ljepota
0

Virusi se mogu koristiti kao lijek protiv raka

Sarajevo-x.com
Virusi, uključujući i one koji uzrokuju i običnu prehladu, testiraju se kao novi način borbe protiv raka što bi se moglo koristiti kao prateća terapija zračenju i kemoterapiji, objavili su britanski istraživači.

Pacijenti s malignim tumorima obično se podvrgavaju tretmanu zračenja i kemoterapiji, ali ukoliko se tumor proširi, liječenje postaje veoma komplicirano, gdje bi onda mogla pomoči tzv. ''viroterapija''.

Leonard Seymour, profesor genske terapije s Univerzitetu u Oxfordu, radio je na virusnoj terapiji s kolegama iz Londona i SAD-a i bit će vođa testova, čiji će rezultati biti objavljeni u toku godine.

''Korištenje virusa za direktnu eliminaciju ćelija raka nije nova ideja'', rekao je Seymour, naglasivši da je ''problem bio naći način da bi se ciljale ćelije raka kada se odvoje od tumora''.

Seymourov tim koristio je hemijski modificirane viruse koji mogu cirkulirati krvotokom do ćelija raka, a da pritom ne budu napadnuti ljudskim imunološkim sistemom.

Iako je istraživanje još u ranoj fazi, viroterapija ima izvanredan potencijal, naročito za tretman raka koji se proširio, a poznato je da je to faza bolesti koja se vrlo teško liječi.